ezine.bg»Статии»Здраве»Жегите морят и хората с ниско кръвно

Жегите морят и хората с ниско кръвно

Жегите морят и хората с ниско кръвно

При летните жеги организмът губи много соли с потта, а както е известно, натриевите йони задържат в кръвоносните съдове водата и така поддържат тонуса им.

Проблемите в работата на сърцето могат да предизвикат и загуба на магнезий и калий. Тези липси често водят до припадъци в жегите сред хипотониците.

Те изведнъж губят картина, съзнанието им се замъглява и краката не ги държат. Подобни припадъци са опасни не само аз мозъка, но и за други органи. Могат да доведат до сериозни травми.

Хипотониците трябва да пият много течности и така да компенсират солевия дефицит в организма си. Слабо минерализирана вода е идеално средство за тях. Газираната също може да помогне.

Горещото лято е най подходящото време да си спомним за компотите от сливи, джанки и дренки. Те съдържат витамини, органични киселини, минерални соли.

Най-добър ефект за хипотониците дават специалните напитки за спортистите, които възстановяват водно солевото равновесие и отлично компенсират отделените с потта вода и соли.

Освен това дават енергия на организма. Те се пият на малки глътки. Не бива обаче да се бъркат спортните с енергийните напитки, които са много силни. Те не са подходящи за горещините, защото съдържат много кофеин.

Не злоупотребявайте с кофеина. За хипотониците той може да доведе до пристъпи на сърцебиене и резки колебания на тонуса на кръвоносните съдове. Кофеинът е силен диуретик, което го прави неподходящ за високите температури.

Най-добре е хората с ниско кръвно налягане през лятото да забравят за кафето и алкохола и да ги заменят с чай от мента и сок от боровинки.

Хипертониците, разбира се, са най-уязвими в жегата. При тях с потенето също се нарушава водно-солевия баланс. Кръвта в кръвоносните им съдове се сгъстява и крие огромни рискове.

Обикновено хипертониците са инструктирани да взимат аспирин или антистенокардитни средства, които разреждат кръвта.

Но има и други средства като студеният чай с парченца лимон. За предпочитане са билковият или зеленият. Ментата и маточината имат удивително благотворен ефект за хората с високо кръвно налягане. Добрата комбинация между тези две билки е 50:50. Чаят се залива с гореща вода и престоява 5 минути. Пие се както горещ така и студен.

При високо кръвно налягане чаят от каркаде също много помага – той буквално разрежда кръвта. Най-добре е да се приема студен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати