Мазолите и пришките са летният кошмар

Мазолите и пришките са летният кошмар

Най-честите причини за появата на пришки са триенето и притискането. Ако пришката не е твърде болезнена, опитайте се да не нарушавате нейната цялост.

Кожата над самата пришка осигурява естествена защита срещу бактерии и намалява значително риска от инфекции. Ако появилата се пришка е малка, достатъчно е единствено да я покриете с цитопласт.

По-големите трябва да се покрият с пореста стерилна марля, която да отнеме влагата и да позволи на раната да диша.

Не пробивайте повърхността на пришката, освен ако не е болезнена или ви пречи да ходите или да използвате ръката си.

За да облекчите болката от пришката, трябва да дренирате течността. Как най-правилно да направите това?

Измийте ръцете си и пришката със сапун и топла вода. Почистете повърхността й с тампон, напоен с йод или спирт. Подгответе си чиста и остра игла, която да дезинфекцирате. Облейте я добре със спирт или я задръжте известно време над пламък на огън.

Използвайте иглата да убодете мехура. Стремете се да направите няколко точки близо до ръба на мехура. Оставете течността да изтече, като не травмирате допълнително надлежащата кожа.

Приложете антибиотично мазило на повърхността на пришката и след това покрийте с цитопласт или марля. След няколко дни отстранете цялата мъртва кожа, използвайки ножичка, дезинфекцирана със спирт. Поставете антибиотичен крем и превръзка.

Ако има гной, потърсете лекар. Консултирайте се и ако има признаци на инфекция около пришката - гной, зачервяване, увеличаваща се болка или топла кожа.

За да предотвратите появата на пришки, носете ръкавици, чорапи или превръзки върху областите, където има повишено триене.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати