За какво е полезен женшенът

Женшен

От векове женшенът се използва в Китай за превенция и лечение на много болестни състояния. Женшенът, определян като „билката чудо“, има изключително полезно въздействие върху организма.

Приемът на отвара от растението може да ви помогне бързо да се справите с редица неблагоприятни състояния. Известно е още, че билката балансира кръвното налягане.

В състава на женшена влизат много биоактивни вещества, като например:

Гинзенозиди

Сапонини

Фитостероли

Пептиди

Полизахариди

Мастни киселини

Полиацетилени

Витамини

Минерали

Кои са състоянията, при които се препoръчва прием на женшен?

За какво е полезен женшенът

Билката премахва стреса. Освен това гинзенозидите, съдържащи се в женшена, повишават концентрацията и действат ободряващо. Отвара от растението се препоръчва при хронична умора.

Билката действа и като антидепресант. В стресови ситуации обикновено организмът отделя хормонite кортизол, адреналин и норадреналин. Този хормонален „коктейл“ не е особено здравословен, може да предизвика редица неблагоприятни състояния. Приемът на отвара от женшен балансира хормоните и ви оставя с чувство за спокойствие и комфорт.

Женшенът стимулира имунната и нервната система. Растението се нарича „живителна сила“ от много специалисти билкари. Тя се препоръчва горещо както за подрастващи, така за възрастни хора.

Освен това нивото на кръвната захар намалява значително след приема на женшен.

Билката има удивителната способност дори да предпазва прогресия на ракови заболявания. Растежът на определени типове ракови клетки може да бъде потиснато от женшена. Според медицински доклади на китайски специалисти женшенът категорично има анти-туморен ефект. Най-резултатно е приемането на напитки при риск от влошаване на рак на простата и яйчниците.

За какво е полезен женшенът

Женшенът е полезен и за сърдечно-съдовата система. Проучвания твърдят, че той намалява нивата на лошия холестерол.

И не на последно място женшенът подобрява физическата издръжливост. Сред атлетите той е известен още като естествен стимулант при напрегнати физически натоварвания.

И все пак бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар преди да решат да приемат билката.

Женшенът не се препоръчва и при хора, които вземат лекарства за хипертония или други заболявания на сърцето.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари