Ако често ви прилошава - четете повече книги

Ако често ви прилошава - четете повече книги

Физическата болка, общото неразположение и неконтролируемостта на емоциите могат да бъдат „излекувани“ с редовното четене на книги.

Най-ефективно е четенето на книги при състояния на отпадналост, виене на свят, обща физическа умора и отпадналост. Само три месеца редовно четене повишават вероятността напълно да се разделите с неблагоприятните състояния.

До този извод стигат учени от Великобритания, цитирани от БГНЕС. Те дори са разработили специална терапия, чието редовно прилагане облекчила проблемите на около 40 % от момичетата, подложени на терапията с книги.

Освен това книгата е един от най-добрите "медикаменти" за справяне със стреса и депресията. Доказано е, че интересните четива се справят успешно със вътрешните ни страхове и усещането на тревожност.

Според учените от острова стресовите ситуации правокират отделянето на адреналин от организма, който натоварва нервната система и обърква хормоналния баланс. В резултат се стига до ирационално поведение и нарушение на емоционалното ни състояние. Четенето на книги в този смисъл има доказано добри резултати при нормализиране на пулса и отпускане на мускулите.

Ако често ви прилошава - четете повече книги

Тайната на „вълшебното“ влияние на книгите върху организма ни се крие във факта, че четейки човек се отпуска и започва да съпреживява проблемите на героя, често дори се припознава с някои от тях и намира решение на собствените си трудности. При всички положения, дори и да не е на лице припознване, важното в случая е, че освен, че облагородява, книгата отвлича от собствените проблеми.

Така че, вместо да посягате към успокоителните, при следваща стресова ситуация си носете под ръка любимото списание или книга, които за броени минути ще ви разсеят и успокоят.

В дългосрочен план четенето на книги и като цяло системното подобряване на образованието и квалификацията имат превантивен ефект срещу някои болести като Алцхаймер например. Редовното четене подобрява паметта и познавателната активност.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати