Пет причини, пречещи на зачеването

Пет причини, пречещи на зачеването

Опитвате от месеци или години, но така и не успявате да заченете. В какво ли се крие причината за това. Днес ще ви запознаем с пет причини, пречещи на забременяването.

Д-р Георги Стаменов е един от малкото български специалисти, компетентен по проблемите на репродуктивно здраве. Ръководител на Център за репродуктивно здраве "Надежда".

Неотдавна той издаде книгата си "Надежда за дете". От нея научихме да физиологията, особеностите и проблемите на репродуктивната система.

Най-честите причини за незабременяване при жената са болести или запушване на маточните тръби, ендометриоза, проблеми с овулацията, поликистозна болест на яйчниците, ранна менопауза, доброкачествени тумори на матката (миоми).

1. Възпаление на тръбите или запушване - най-честият причинител за това е хламидията. Но до това състояние могат да доведат и всички сексуално преносими болести. Болката "ниско долу" и температурата са най-честите симптоми на едно такова възпаление, което може да протече със силни болки, висока температура и приемане в болница, но може и да е почти без да го усетите – с лека тежест и дискомфорт.

Възпалението може да премине, но оставя трайни следи в тръбите, изчезват ресничките по вътрешността на тръбата, тя намалява движенията си и дори може да се запуши. Тези промени пречат на срещата между сперматозоидите и яйцеклетката, а ако тя все пак се осъществи, полученият ембрион трудно се придвижва по тръбата. Така на петия ден той се имплантира докъдето е стигнал. Това е причината да се получават извънматочните бременности.

2. Ендометриоза - представлява заболяване, при което маточната лигавица се имплантира и расте извън вътрешността на матката. Тя пречи на нормалната функция на яйчниците, тръбите и матката, влошава качеството на ембрионите и понижава оплодителната способност на яйцеклетката.

Ендометриозата трудно се диагностицира. Много момичета с неоткрита ендометриоза отиват под знаменателя неизяснен фактор.

3. Проблеми с овулацията - под този знаменател попадат широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно на отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Причина може да са и други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза.

4. Повишени нива на пролактина – това състояние е познато и като хиперпролактинемия. Под това сложно за произнасяне наименование се крие повишението на един хормон – пролактин PRL, който основно отговаря за продукцията на мляко от гърдите.

Когато той е повишен, блокира овулацията и пречи на имплантацията на ембриона в матката. Секрецията от гърдите ви е един от признаците на повишен пролактин. Повишените му нива могат да са както от чисто функционален характер, така и признак за доброкачествени тумори на хипофизата, наречени пролактиноми.

5. Поликистоза на яйчниците - обикновено зад този израз се крие поликистозна болест на яйчниците. Това е вродено състояние, при което зреенето на яйцеклетките и нарастването на фоликула блокира на определен етап. Фоликулът започва да нараства, но по средата на растежа спира. Така не настъпва овулация. По време на следващия цикъл започва да расте друг фоликул, който също спира и така в яйчниците се натрупват много тръгнали да се развиват, но незавършили развитието си фоликули.

Такива яйчници, с много недорасли фоликули, се наричат поликистозни. Поликистозната болест на яйчниците се характеризира с повишено производство на мъжките хормони във вашия организъм, по-трудно усвояване на глюкозата, т.нар. глюкозна резистентност, и често наднормено тегло.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Посветен
Посветен
27.03.2016 23:58
Последната, но ПЪРВА ПО ВАЖВОСТ причина е липсата на витамин Е в единия или и двамата партньори, който е много важен фактор за сексуалността и репродуктивните способности на мъжете и жените.
0
4
юъфю
юъфю
21.07.2015 00:49
"Много момичета с неоткрита ендометриоза отиват под знаменателя неизяснен фактор." Докторееееее, ами тя нали не е открита веееее, ти откъде знаеш тогава, а? Аман от свободни съчинения.
3
4
в
в
13.07.2015 20:34
И 6 фактор божа работа
11
2
Мира
Мира
29.08.2013 21:11
Но най - сериозната причина е липсата на секс!
46
9