ezine.bg»Статии»Здраве»Измислиха ваксина срещу наркотици

Измислиха ваксина срещу наркотици

Измислиха ваксина срещу наркотици
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Уникална ваксина против хероин са разработили учените от института Скрипс в САЩ. Препаратът заставя имунната система да спре усвояването на хероина, за да се избегне наркотичното опиянение.

Авторът на изследването Ким Янда казва, че при разработване на ваксината среща големи трудности със силния имунен отпор на организма.

Учените обаче считат, че тя ще бъде ефективна, макар и само за хората, страдащи от хероинова зависимост. Вече е разработена ваксина срещу кокаин, метаамфетамини и никотин. Всички препарати са разработени на принципа да накарат имунната система да идентифицира молекулата наркотично вещество и да блокира метаболизма.

При създаване на хероиновата ваксина учените срещат големи трудности, защото попаднал в организма, хероинът бързо се разпада на няколко други психоактивни вещества. На специалистите се наложило не само да "приучат" имунната система да разпознава хероина, но и неговите производни – 6-ацетилморфин и морфин.

"За 25 години участие в разработката на ваксини срещу наркотици аз никога не съм наблюдавал толкова силна имунна реакция, каквато видях при използването на тази антихероинова ваксина", казва водещият автор на изследването Ким Янда.

"Тя наистина е много ефикасна. Надявам се, че ще се превърне в ефективно терапевтично средство за тези, които се опитват да се спасят от хероиновата зависимост", добавя той.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати