ezine.bg»Статии»Здраве»Изпотяването е сигнал за рак и инфекции

Изпотяването е сигнал за рак и инфекции

Изпотяването е сигнал за рак и инфекции
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Всяка инфекция, проникваща в организма, повишава вътрешната температура на тялото и предизвиква изпотяване. Това става заради попадане на бактерии или вируси в кръвта.

От своя страна те въздействат на онези части от нервната система, които отговарят за поддържане на оптималната телесна температура.

А когато тези нервни области се нарушават, от това идват всички неприятности. Най-видимият вариант е изпотяване при обикновена простуда и грип. Причините за изпотяване могат да бъдат още проблеми в пикочната и половата система, например хламидоза или пиелонефрит. Дори по-сериозни нарушения - туберколоза или възпаление на сърдечните клапи.

На лекарите често им се налага да слушат оплаквания за потене през нощта и то не за такова, предизвикано от прекалено много завивки или спане на задушно място. Има много и различни причини за нощното изпотяване, някои от които не са никак безобидни.

- Менопаузата - "горещите вълни", които съпровождат климакса, са честа причина за нощното изпотяване при жените.

- Инфекции - традиционно нощното изпотяване се свързва с туберкулозата и другите заболявания на дихателната система. Но то може да се наблюдава и при нарушения в клапите на сърцето, остеомиелит –възпалителни изменения на костите и даже при СПИН.

- Рак - нощното изпотяване може да бъде ранен симптом за ракови заболявания, особено ако е съпроводено със загуба на теглото.

- Хормонални нарушения - потене може да се предизвика от феохромоцитомите, карциномоподобният синдром и повишението на функциите на щитовидната жлеза.

- Неврологични разстройства - често потенето върви ръка за ръка с тежките заболявания на нервната система, като автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия.

- Хипогликемия - понякога понижаването на нивото на глюкозата в кръвта може да предизвика нощно изпотяване. При хората, които вземат инсулин или други противодиабетни лекарствени средства, може да възникне понижаване на глюкозата в кръвта и съответно засилено потене.

- Идиопатичната хиперхидроза – това е загадъчно и до днес за науката състояние, при което тялото постоянно произвежда голямо количество пот без видима медицинска причина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 6
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
оп
оп
28.06.2015 21:31
Писна ми от фашите стати лук рак вода от шише рак тлф пак рак . И нещо За голямата нужда ли сте измислите от много напъване
2
0
:)
:)
03.08.2014 01:10
Според мен тези статии са предимно с цел да се осведомим, а не да се всява страх сред населението. Все пак може да ни е страх единствено от определена диагноза, която се поставя от лекар. Благодарение на статия в този сайт успях да открия причината за мое хронично заболяване - нещо, за което в продължение на 4 години нито един от около петнадесетимата лекари, при които ходих не се сети
10
2
Някой
Някой
27.12.2015 21:49
Бихте ли споделили заболяването и причината? Как отстранихте причината?
4
0
зелката
зелката
26.11.2013 23:19
Изпотяване може да има от много фактори например при секс.
24
2
Пепи
Пепи
28.11.2013 21:19
Някой успя ли да прочете правилно , че става дума за нощно изпотяване , докато спите
1
4
агент
агент
25.11.2013 10:55
Да ви имам статиите където пускате !
6
1
..
..
22.11.2013 11:48
Не мога да разбера защо в народа трябва да се всява такъв страх, и хората все да си мислят, че са болни от рак, туберкулоза и т.н. Продължавайте да ги карате да мислят негативно и после се чудете защо са болни... Думи нямам... Как пък никой не каза 1 хубаво нещо...?!
36
3
за потенето
за потенето
15.10.2013 10:54
Тук става въпрос за друг вид изпотяване, а не от жега.
4
0