ezine.bg»Статии»Здраве»Опасностите, които дебнат на плажа

Опасностите, които дебнат на плажа

Опасностите, които дебнат на плажа
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Лятната ви почивка е в разгара си, но припичайки се под слънчевите лъчи, едва ли подозирате какви опасности ви дебнат на плажа. Екоактивисти алармират, че изхвърлянето на фасове от цигари на плаща и в морето, може да ви докара куп ядове.

Според данни на програмата за околната среда на ООН над 500 хиляди фаса се хвърлят само в Средиземно море всеки ден. Нужни са обаче до пет години, за да се разградят напълно в природата.

Фасовете може да бъдат фатални за китове, морски костенурки, морски птици. Химическите вещества в тях са толкова отровни, че са в състояние да убият риба.

Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете, докато пластмасовите бутилки, едва 9.5%. Предимствата на чистите плажове са особено актуални за родителите, тъй като играейки си на пясъка, малките им деца често слагат в устата си всичко, което намерят. В това число и фасовете.

Друга опасност по плажовете са найлоновите торбички за многократна употреба. Много често те са пълни с опасни бактерии, като салмонела или Ешерихия коли, и сеят зарази.

По родните плажове картинката често е жалка. От години в пясъка по нашето Черноморие човек може да открие какво ли не – от златен пръстен, до спринцовка, употребявана от наркомани предната вечер или използван презерватив.

Плажовете са и преносители на множество зарази. Сред най-честите са летният грип, гъбичките, болести, предавани по полов път, стомашно-чревните инфекции. Реално няма как да се опазим от тях на 100%.

След като си вземете баня, добре подсушавайте краката си, за да намалите риска от зараза с гъбички. Освен в басейните, гъбичките се чувстват перфектно и в сауната, по настилката покрай басейна, в принадлежностите и чехлите на друг човек. Гъбичките се характеризират със силен сърбеж, лющене и цепене на кожата. За лечението им се използват специални антибиотични пасти.

Басейните са благоприятна среда и за зараза с полово-преносими болести като кондиломи, хламидия и други. По принцип в поддържаните басейни микроорганизмите веднага умират, но не винаги може да сме сигурни, че сме попаднали в изряден басейн.

Пълна сигурност от инфекции и зарази не може да имаме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest