Базедова болест напада българите

Базедова болест напада българите
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Стресът се приема единодушно за един от най-честите фактори, довеждащи до появата на базедова болест. Специалистите не говорят за моментния стрес, а за хроничното нервно и психическо напрежение, което води до отключване на това заболяване.

Подобно състояние е налице при много българи и затова напоследък лекарите отчитат скок на заболелите.

Базедовата болест е автоимунно заболяване, което се характеризира с повишаване на функцията на щитовидната жлеза и дифузното й увеличаване.

Има хронично протичане и често рецидивира, като засяга всички възрасти, но най-гол яма е честотата между 40 и 50 години, предимно при жените.

Болестта засяга много по-често жени (7:1 в сравнение с мъжете). По-често се проявява в средната възраст, между 30 и 50 години, но се среща и при хора над 50-те, в менопаузата, при бременност.

До скоро се твърдеше, че Базедовата болест е противопоказна при бременност. Последните изследвания показват, че няма причини за подобно безпокойство.

Болестта има фамилна предразположеност и може да се "отключи" от преживяването на силен стрес, инфекциозно заболяване и т.н.

Дългогодишните изследвания на болестта показаха, че базедът е генетично обусловен и се определя от множество гени. Вече няма две мнения по въпроса, че има наследствено предразположение към това заболяване.

Но за да се "отключи" то, много важна е ролята на други външни фактори, като вирусните инфекции например. В последните години се доказа и ролята на тютюнопушенето за увеличаване на риска от болестта, както и за по-тежкото й протичане.

Щитовидната жлеза е изключително важна за здравето на човек. Тя притежава уникалното свойство да извлича и натрупва йода, който циркулира в кръвта.

Това спомага за произвеждането на тиреоидни хормони. Най-важните сред тях са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те влияят на метаболизма, растежа и развитието на организма. Увеличаването или намаляването на тези хормони обаче води до появата на различни болести.

Свръхпроизводството на хормони от щитовидната жлеза води до появата на базедова болест.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Пена Килерова
Пена Килерова
11.08.2013 13:58
Твърде ограничено схващане за проблемите на щитовидната жлеза!
Много малко хора отчитат факта, че тя се намира в центъра, свързан със себеизявата чрез говорене. Още по-малко свързват нарушенията във функцията на ЩЖ с чувството за обида от хора и неща (или пък животът като цяло) така характерно за повечето българи. Обиждаме се за щяло и нещяло постоянно и всичко това придружено с така характерното чувство за "топка в гърлото". Ако си позволяваме често подобни емоции, това хронифицира първо на емоционално и след това - на физическо ниво.
1
0
Светла
Светла
03.11.2011 16:42
Ако имате проблем с щитовидната жлеза, отидете в град Гълъбово при дядо Тоню. Той лекува този проблем, без да се налага да пиете хапчета.
5
0