Защо косата ни побелява?

Защо косата ни побелява?
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-26%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
5.90 лв.
Виж ››

Учените вече намериха отговор на въпроса защо косата ни побелява. Неприятната промяна в цвета й е предизвикана от натрупването на водороден пероксид поради износването на фоликулите на косъма. Пероксидът блокира нормалния синтез на меланина – природния пигмент на косата.

"Всички клетки на косата произвеждат миниатюрни частици водороден прекис и колкото повече остаряваме, толкова по-голямо е количеството на произведеното вещество. По този начин косата се обезцветява отвътре и става сива, а след това напълно бяла", твърдят учените.

Те са изследвали клетъчната култура на фоликулите на косъма и са установили, че натрупването на водороден прекис е предизвикано от намаляването на количеството фермент, способстващ за разпада на водородния прекис до вода и кислород.

"Фоликулите не могат да възстановят вредите, причинени от водородния прекис поради ниските нива на ферментите (MSR A и B), които по принцип изпълняват тази функция", допълват експертите.

Освен това високото съдържание на водороден прекис възпрепятства формирането на фермента тирозиназа, който регулира производството на меланин във фоликулите на косъма. Именно меланинът е отговорен за цвета на косата, кожата и очите.

Има всъщност и още много причини, които определят кога ще започне да посивява или побелява косата на даден човек. Генетичната предразположеност е най-значимата от тях. Ако косата на родителите е посивяла рано – това очаква и техните наследници.

Установено е, че най-често първите бели косми се появяват около 40-ата година, а според статистиката на 50 години 50 процента о косата на мъжете и жените е вече видимо сива.

Съществуват и случаи на т.нар "преждевременно побеляване", което се наблюдава при съвсем млади хора на по 20 години. Дадена психическа или емоционална травма може да стресира до такава степен човешкия организъм, че той да спре да произвежда вече споменатото вещество меланин, а в някои случаи – изобщо да прекрати временно растежа на косъма.

Причини за ранното посивяване на косата могат да бъдат още неправилното хранене, пушенето, липсата на витамини от В групата, занемареното състояние на скалпа, миенето на косата с прекалено топла вода, сушенето със сeшоар, третирането на косата с бои от ранна възраст.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Димитър
Димитър
01.02.2015 13:24
Ползвам един шампоан от известно време -ДХ 2 за посивели коси при мъже. Много съм доволен. Цвета ми се възстановява,но бавно,с по около 5-10 % ма месец .Дали някой го е пробвал и какво мнение имате? Ако се мия всеки ден дали ще ускоря процеса?
3
0
Steli
Steli
28.08.2013 10:40
От редактора : Грешката е отстранена, а виновният е строго наказан. Благодарим за забележката.
2
0
иванка
иванка
22.06.2013 22:49
Винаги си измивам косата с доста гореща вода. На 60 години съм и никой не вярва че не я боядисвам.
0
0
Пешо
Пешо
06.06.2013 16:54
Родил съм се с бяла коса и на петата година е започнала да става кестенява !!!
0
0
маханда
маханда
06.06.2013 15:34
Когато в текста има правописни грешки,то и съдържанието е недостоверно.
0
1