За високото кръвно виновен бил вирус

За високото кръвно виновен бил вирус
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Високото кръвно налягане, познато още като хипертония, е широко разпространена болест, която се открива чрез измерването на кръвното налягане.

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности, едната по-висока (систолично налягане), а другата - по-ниска (диастолично налягане).

Стойностите на нормалното кръвно налягане не са еднакви за всички възрастови групи. При децата стойностите са по-ниски, при средна възраст - по-високи, а за възрастните хора - още по-високи. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб.

За хора между 16 и 30 - годишна възраст, систоличното кръвно налягане cе движи между 115 и 160 мм, а диастоличното - между 60 и 85 мм живачен стълб. За лица под 50-годишна възраст, систоличното налягане може да се движи между 115 и 16O мм, а диастоличното между 70 и 93 мм.

Тези стойности не трябва да се смятат за абсолютни и решаващи, тъй като кръвното налягане може да показва известни отклонения, свързани с емоционалната настройка

Досега се смяташе, че причините за високото кръвно налягане са безсънието, тревогите, нещастията. Всички те могат да играят важна роля за възникването на хипертонията. Има научни доказателства, които говорят и за наследствена обремененост.

Група китайски учени обаче направиха сензационното заключение, че вирус стои зад проблемите, свързани с кръвното налягане, и по-точно с високите му нива, които са проблем за милиони по света и причиняват преждевременна смърт на все по-млади хора.

Според екипа от изследователи за първи път става ясна връзката между човешкия цитомегаловирус и често срещаната форма на високо артериално налягане.

Специалистите са категорични, че цитомегаловирусът, който принадлежи към херпесните вируси и се среща при голяма част от човешката популация, често остава незабелязан.

Когато обаче стане активен, симптомите му наподобяват тези на грип. Най-често той проявява активност, когато организмът е изтощен. Тогава човек се намира под влиянието на стрес и имунната му система е отслaбeнa. Той е в състояние да нанесе редица поражения, засягайки основни органи като сърце, далак, черен дроб и др.

Ако бременна жена се зарази с вируса или в резултат на състоянието й той се активизира, това крие особени рискове за плода. Възможно е развитието на пневмония, енцефалит или артрит.

Най-често заразяването с вируса, който води до завишено кръвно налягане, става по полов път, но възможно е той да бъде предаден по въздушно-капков път, чрез заразена кръв или при кърмене.

Все още лек срещу него не е открит, като терапията е насочена най-вече към потискането му и облекчаване на най-отчетливите симптоми.

Рейтинг

5 1
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати