Откъде идват болките в кръста

Откъде идват болките в кръста
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Не е задължително да сте в напреднала възраст, за да имате проблеми с кръста. Някои забелязват проблема при редовните си физически упражнения, други – при елементарни опити да си завържат връзките на обувките.

Спортуването също не ни гарантира безболезнено навеждане. Напротив, пресилването може да предизвика или да задълбочи проблема. Трудното навеждане засяга и двата пола, но се среща по-често при мъжете. Ето част от по-важните причини за болки в кръста:

- Наднормено тегло - най-баналната причина за трудно навеждане, особено при мъжете, е наднормено тегло и мастна тъкан в областта на кръста. Най-ефикасни са диетите.

При хронична исхемична болест на сърцето рязкото навеждане може да повиши риска от инфаркт. Преглеждайте се периодично при кардиолог.

- Болки в бъбреците - остри и хронични възпаления в бъбреците, камъни в тях водят до болка и ограничени движения. Ако имате тези симптоми, консултирайте се с нефролог.

- Шипове - с възрастта се отлага калций по костите, при израстъците на прешлените – шипове. Резултатът е болезнено ограничение на движенията. Лечението е консервативно и оперативно. Необходима е рентгенова снимка и консултация с ортопед.

- Прищипване на нервите - при дискова херния болката е силна, отклонява се към хълбоците и краката, обикновено е от едната страна, но може и да е симетрична. Консултирайте се с невролог още при първите затруднения в движението. Не се оставяйте в ръцете на чакръкчии.

- Артроза - артрозите протичат с болка и ограничение в движението. Кръстът може да пострада при простуда, при някои вирусни заболявания, особено в по-напреднала възраст.

Помагат пиенето на аспирин, други противовъзпалителни, които щадят стомаха, загряващи компреси.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати