ezine.bg»Статии»Здраве»Влагата в дома причинява астма

Влагата в дома причинява астма

Влагата в дома причинява астма
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Децата, живеещи във влажни домове, и особено в такива с видими следи от мухъл, са изложени на повишен риск от развитието на астма и алергии, сочат германски специалисти.

Изследването на учените от Германския изследователски институт за околна среда и здраве е обхванало 61 международни проучвания.

Авторите изтъкват, че е необходимо не само хората да се борят срещу мухъла, но първо и преди всичко да предотвратяват появата му.

"Домашната обстановка с видим мухъл и негови спори увеличава риска от алергични и дихателни прояви при децата", казва Кристина Тишер от изследователския екип.

Проучването не доказва, че мухълът е прекият виновник за здравословните проблеми. Авторите отбелязват, че е необходима повече работа по въпроса.

Те обаче напомнят, че лабораторни изследвания са показали, че излагането на действието на мухъл и предавани по въздуха спори на мухъла причиняват възпаления на дихателните пътища.

Анализирайки данните от проучванията, германските специалисти са установили, че децата, обитаващи домове с видим мухъл са изложени на 49 процента по-висок риск от астма и 39 процента по-висок риск от алергии.

Понастоящем астмата е най-честото хронично заболяване сред децата в училищна възраст и броят на болните в развитите страни постоянно нараства.

Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност на бронхиалното дърво по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори.

Влагата в дома причинява астма

При контакт с дразнителя или при провокиращ момент възниква реакция, при която просвета на бронхите намалява, става запушване и дишането се затруднява. Тази обструкция е променлива и обикновено напълно обратима с помощта на медикаменти.

Ако се лекува правилно и достатъчно продължително, астмата при децата може да бъде овладяна напълно. По последни данни потенциалните и настоящи астматици у нас са почти 2.5 милиона българи.

Болните от астма в целия свят са 300 милиона, което е в пъти повече спрямо другите най-разпространени и социалнозначими болести – диабет (150 милиона) и СПИН (40 милиона).

Характерните симптоми на астмата са свиркащо дишане, кашлица, намалена физическа активност на децата и нощни събуждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest