Бабините илачи могат да бъдат и опасни

Бабините илачи могат да бъдат и опасни

Много хора не приемат медикаменти, а използват само т.нар. народни средства за лечение. Вярват, че те са по-полезни, защото не съдържат опасни химикали и нямат странични ефекти.

Последното твърдение обаче не се оказва съвсем вярно. Природните илачи нямат упътване, в което да е описано какви са рисковете от приемането им.

Освен това, отказвайки се от лекарствените средства и докторите, хората се предоверяват на вестници, брошури и лечители, като забравят, че билковите отвари не само не са подходящи за всеки, но и понякога са просто измислица на някой самозван лечител.

Всеки един "народен съвет" трябва да се обмисля внимателно и да се проведе проучване преди употребата му. Сокът от ряпа, например, е полезен за обмяната на веществата и при запек.

Но той не трябва да се употребява от тези, които страдат от възпалителни заболявания на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб, предупреждават специалистите на "Уикенд".

Преди да започнете лечение с народни средства най-добре се посъветвайте с лекар.

Освен откровено вредни, някои от билковите рецепти са вече твърде остарели и не са подходящи за човека на 21 век. Все пак нашите предци са живеели в други условия.

Съвременният човешки организъм е отслабен от редица фактори - лошата екология, стреса и непълноценното хранене. Затова в някои случаи резултатът от старата изпитана рецепта може да се окаже непредсказуем.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Calendula
Calendula
30.04.2014 08:03
След статиите ви от рода на : 'Бабини илачи срещу гъбички', 'Бабини илачи срещу изнервеност', чудя се как може да се тълкува тази???????Казвате бабините илачи можели да навредят, ако трябва обаче да бъдете напълно коректни би следвало да се дадат примери и едновременно с това бихте могли да напишете за страничните ефекти на антибиотиците, кортизона и т.н. химии съпоставяйки вредата на народните илачи с тази на химиите...
5
0
Загорката
Загорката
28.07.2013 06:20
Ами аз съм на 33 и антибиотици и грипни ваксини не съм приемал.От град Стара Загора съм,наследник на род от града съм.Цял живот се лекувам с "бабини" лекарства.От грип не съм боледувал и аз не помня от колко години.Така че,химиите си ги дръжте за вас.Който се интересува от народни лекарства,сам може да ги намери в чичо гугъл.
1
0