ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се борим с тревогата

Как да се борим с тревогата

Жана Г.Жана Г.
Новак
554247
Как да се борим с тревогата
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Всеки от нас изпитва тревога за нещо – публично изказване, събеседване, посещение на стоматолог или нещо друго. Но всеки шести човек може да премине през чертата на тревогата и да получи нарушение на психиката.

Това се случва най-вече когато човек не може да се концентрира, защото постоянно се тревожи, става раздразнителен и неспокоен. От това разстройство страдат два пъти повече жени, отколкото мъже.

За много от нас тревогата е преходно състояние, но въпреки това е добре да знаете как ефективно да се справяте с нея. Съществуват много трикове за борба с нея.

Един от тях е прогресиращият релакс. Мислено обходете всички мускулни групи в тялото си, като първо ги напрегнете, а после ги отпуснете. Като практикувате често този метод, лесно можете да разберете кога започвате да се тревожите.

Как да се борим с тревогата

Първите физически признаци на тревогата са напрягането на определени групи мускули, това е субективно за всеки човек. Идеята на този метод е, че когато тялото ви релаксира, душата прави същото.

Автогенната тренировка се е появила през тридесетте години на двадесети век и също използва донякъде прогресивния релакс на мускулите. За да си помогнете по този начин, трябва да повтаряте: „дясната ми ръка натежава”, докато не усетите, че тя наистина е натежала.

След това повтаряте: „ръката ми е топла”, и така – за всички крайници. След това успокоявате стомаха си, отпускате и мускулите на лицето по същия начин.

Ще усетите, че психиката ви се отпуска заедно с тялото. Специалистите съветват този метод да се практикува всеки ден, за да се научите да релаксирате бързо.

Известен трик за борба с тревогата е и медитацията. Тази техника е свързана повече с психиката и не е насочена към отпускане на тялото, а към отпускане на психиката и е свързана с концентрацията на вниманието.

Затова на много хора им е трудно да се научат да медитират. Най-важното в техниката на медитацията е да не позволявате на мислите си да идват и да си отиват, което е доста сложно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати