Здравото сърце се нуждае от калций

Здравото сърце се нуждае от калций

Лекарите постоянно съветват да се консумира достатъчно количество калций за здрави кости. Оказва се обаче, че този елемент е задължителен и за здраво сърце.

Препоръчва се възрастните хора да взимат от 1000 до 1200 мг. на ден калций.

Костите съдържат 99% от всичкия калций в тялото ви. 1% калций се съдържа в кръвта и течностите, около клетките. В допълнение към ролята му в здравината на костите калцият помага и за регулиране на мускулните контракции, което го прави важен за здравето на сърцето.

То се състои от милиони миниатюрни отделни мускулни клетки, известни като миоцити. За мускулното съкращение на сърцето се изискват йони, също така и калций, магнезий, натрий и калий.

Калциевите йони помагат за увеличаване на продължителността на свиване на сърцето.

Калцият също така помага за регулиране на свиването и отпускането на кръвоносните съдове, за да помогне на движението на кръвта през тялото ни.

Релаксацията на кръвоносните съдове, известна като вазодилатация, пък влияе на кръвното ни налягане. Високото кръвно налягане допринася за сърдечносъдови заболявания, така че поддържането на здрави кръвоносни съдове, е особено важно за цялостното здраве на сърцето.

Лекарите насърчават възрастни да вземат калциеви добавки, за да избегнат появата на остеопороза или отслабване на костите.

Увеличаването на приема на калций чрез вашата диета или чрез приема на допълнителни добавки може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари