ezine.bg»Статии»Здраве»Горещият душ не помага за заспиване

Горещият душ не помага за заспиване

Горещият душ не помага за заспиване

Наскоро специалистите по съня разбиха мита, че след гореща вана или душ се „спи като къпан”. Оказва се, че не горещият, а по-скоро краткотрайния топъл до хладен душ повече предразполага тялото към дълбок и спокоен сън.

Това е така, защото преди лягане обичайно телесната ни температура спада. Този спад индикира времето за сън. А обливането с топла вода води дори до още по-осезаемо понижаване на температурата на тялото, защото кръвоносните съдове се разширяват, отделят повече топлина, вследствие на което, за да балансира температурата си, организмът започва да се охлажда. Топлият душ действа като тригер за организма, сигнализира, че е настъпило време за почивка. Установено е, че след 21 часа се отчита най-ниската телесна температура. До един час след промяната трябва да настъпи и съня.

Ето защо дългият горещ душ не води до качествен и пълноценен сън, тъй като с дълготрайното повишаване на температурата се намаляват сигналите към тялото, че го очаква сън.

Освен водата, има и други фактори, които са от съществено значение за здравината на съня. Вечерята например трябва да бъде няколко часа преди лягане. Тя не бива да съдържа лютиви, кисели или мазни продукти. Количеството на поетата храна също трябва да бъде в разумни граници.

Горещият душ не помага за заспиване

Кофеиновите и алкохолните напитки трябва да бъдат забравени няколко часа преди лягане. Газираните напитки също са враг на съня. Вместо това можете да опитате да подобрите съня си с класическия метод – чаша топло мляко, подсладено с мед. Ако няма мляко, опитайте с чаша топла вода с добавен мед към нея.

Атмосферата в помещението, където спите, отново трябва да отговаря на определени изисквания. Препоръчително е мястото да е добре проветрено. Освен това забравете за спане при включен телевизионен екран или компютърен монитор.

Излъчваната светлина от тези уреди е пагубна за здравината на съня, дори да не усещате.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати