Затлъстяването руши костите и ставите

Затлъстяването руши костите и ставите
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Когато чревоугодничим не си даваме сметка, че създаваме големи затруднения на опорно-двигателния апарат – костите, мускулите, ставите, сухожилията.

Трябва болката да ни прободе като кинжал и да стане наше ежедневие, за да осъзнаем, че дебелеeйки, намаляваме способността си да се движим.

Най-често опорно-двигателният апарат страда от артроза, която представлява дегенеративно изменение на ставите. Болките идват, за да ни напомнят, че ставите са започнали да се износват.

Въпросното износване обаче в никакъв случай не е обвързано с възрастта ни, а зависи от много други причини, като претоварване, нарушения в обменните процеси, смущения в имунната система, някои други заболявания.

Наднорменото тегло е на първо място сред факторите, повишаващи риска от поява и развитие на артроза, най-вече за коленните и тазобедрените стави, които поемат най-голямото натоварване).

При хората с наднормено тегло поразяването на коленните стави е четири пъти по-голямо. Болните от затлъстяване могат да се обездвижат напълно дори и на средна възраст.

Затова единственият начин да се спасите от подобна мрачна перспектива е да се вталите, колкото е възможно по-скоро.

Нежната половина на човечеството боледува от артроза почти два пъти повече от мъжете.

Това се обяснява до известна степен с хормоналния фон и промените в него. Един от първите признаци, които са сериозен признак за развитие на артроза, е дискомфортът при натоварване.

Ако след като цял ден ставите са били "раздвижени" и вечер при покой се усети болка, то това наистина е тревожен симптом. С развитието на болестта болките в ставите се появяват все по-често дори при незначителни натоварвания.

За да избегнем заболяването, трябва да балансираме внимателно моментите на натоварване и почивка. Изключително полезна е физкултурата, включваща всякакви упражнения. Добре е обаче гимнастиката да е съобразена със състоянието на тялото, особено ако човекът вече има проблеми с опорно-двигателния апарат.

Най-ефикасни за профилактика на артроза са карането на велотренажор и плуването, но е необходимо и с тях да се подхожда индивидуално.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати