ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ужас, дами! Сутиенът докарва рак!

Ужас, дами! Сутиенът докарва рак!

Ужас, дами! Сутиенът докарва рак!

И таз добра, скъпи дами! Обявиха сутиените ни за вредни! Жените, които носят сутиен всеки ден, рискували да увредят гръбначния си стълб.

Това ни предупреждават специалисти, които твърдят, че най-малката вреда, която може да причини това бельо, е болка в гърба.

Но има и по-лошо. В последствие тази болка може да прерасне в по-сериозен проблем. Възможно е сутиенът да ограничава движението на прешлените по гръбначния стълб. Това пък от своя страна водело след себе си различни заболявания.

За да ги избегнете, лекарите съветват да си почивате от сутиена. "Сваляйте го вечер след работа и в никакъв случай не спете с него", е съветът на руски експерти.

Далечният родственик на днешния сутиен, корсетът, се оказва по-полезен от него. Той вършел много полезна работа за човешкото тяло - стягал корем, ханш и част от бедрата. Но в същото време повдигал бюста, а също решавал и всички проблеми с изкривяванията на гръбначния стълб.

В началото на миналия век обаче модните френски шивачки с лека ръка разделят корсета на две части. С течение на времето се появили подозренията за връзката на сутиена с рака на млечната жлеза.

Според специалисти жените, който носят сутиен по 12 часа на ден, има вероятност да заболее 12 пъти повече отколкото тези, които въобще не слагат или го носят за кратко време.

Този извод потвърждават и наблюденията над много африкански и азиатски племена, жените от които не носят сутиени. Те оледуват от рак на гърдата значително по-рядко от европейките и американките.

Учените обясняват това с факта, че в подмишечните ямки са съсредоточени значително количество лимфни възли и съдове, които сутиенът притиска.

Мамолозите по света, разтревожени от все по-нарастващите случаи на рак на млечната жлеза, съветват да се купуват сутиени, чиито форми и размери са съобразени с формата на бюста ви. Много важно е да се определи точно размерът.

Сутиените не трябва да притискат гърдите и да стягат гръдния кош. Полезно е да се ползват сутиени от памучни материи, които по-добре попиват влагата и пропускат до тялото достатъчно въздух. Носете сутиени колкото можете по-рядко, а преди сън непременно ги сваляйте.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мариа
мариа
12.08.2013 17:02
да бе да ама друг път тва са пълни глупости
0
0
Галя
Галя
28.05.2013 14:17
всичко това е вярно...загубих майка си точно по тази причина...пазете се момичета..
2
0