ezine.bg»Статии»Здраве»Създадоха изкуствен яйчник

Създадоха изкуствен яйчник

Създадоха изкуствен яйчник
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Изкуствен яйчник, в който може да узрява яйцеклетка, способна да бъде оплодена, са създали за пръв път британски учени от университета "Браун".

Яйчникът е чифтен орган. Яйчникът е основният орган на половия апарат на жената. Той определя принадлежността на даден индивид към женския пол, като му придава съответните полови признаци, които отличават жената от мъжа. Липсата на яйчници оказва голямо влияние върху целия организъм.

Яйчникът на полово зрялата жена има форма и големина на бадем (дължина 3-4 см, ширина 2-2.5 см и дебелина 1-1.5 см; тежи 6-8 гр). Цветът му е белезникавоматов.

Средно към 45-48-годишна възраст яйчниците изпадат в атрофия, свиват се, теглото им намалява, стават плитки, плътни и с дълбоко набраздена повърхност. В менопаузата все още се срещат фоликули. Към 60-годишна възраст вече не се намират фоликули.

Успехът на учените от "Браун" дава надежда на раковоболните жени, подложени на химиотерапия и облъчване, които правят трудно или невъзможно зачеването им по естествен път. Откритието може да доведе и до напредък в лечението на безплодието в общите случаи.

Органът, създаден в лаборатория от донорски клетки, може да имитира истински орган, като обгражда и храни яйцеклетките, докато узреят.

Технологията позволява яйцеклетките да се взимат от жените, преди те да бъдат подложени на терапия. Изследователите отгледали клетки във форма на "восъчна пита", наподобяваща фуликулната тъкан, и поставили човешки яйцеклетки във вдлъбнатините. За няколко дни те се развили в незрели яйцеклетки и били способни да достигнат до пълна зрялост според резултатите.

Яйчникът е съставен от три основни клетъчни вида и за първи път имаме подобен успех при използване принципите на 3D тъканното инженерство, обяснява един от учените.

Според изследователите методът има потенциал да предостави успешен начин за узряване на яйцеклетката в лабораторни условия до момента, в който може да се използва за асистирана репродукция. На новаторската техника предстоят още ред изпитания и изследвания, но за специалистите това е огромна стъпка.

Преди време американски учени за пръв път произведоха в лабораторни условия и мъжка сперма, която може да оплоди яйцеклетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати