Полипите се израждат в рак на дебелото черво

Полипите се израждат в рак на дебелото черво

Полипите на дебелото черво представляват вид новообразувание на лигавицата на дебелото черво. Наподобяват грахово зърно, закрепено с краче за лигавицата. Големината може да варира от 2 мм до 5 см.

Най-ранните симптоми са чести изхождания по голяма нужда с напъни и болки. Изпражненията са кашави, с повече или по-малко примес на кръв и слуз.

При прегледа се установява дифузно подуване на корема и подчертана болезненост по хода на дебелото черво. Полипите лесно кървят при допир.

Полипите са типични за възрастните. В голямата си част са доброкачествени. Но има вероятност формиращите ги клетки да носят потенциал за израждане на полипа в злокачествена формация - рак на дебелото черво.

За да избегнете този риск, трябва първо да се определи дали полипите са потенциално опасни още при установяването им.

Ракът на дебелото черво се среща предимно при хора над 50 години. При фамилна обремененост от заболяването изследването трябва да се планира още по-рано, пред четиридесетте години.

Учените са открили, че специфичен ген е отговорен за развитието на рака на дебелото черво, така че носителството му също е показател за по-ранна профилактика на заболяването.

За съжаление полипите показват склонност към повторна изява. Така че дори и при отстраняването им се налага състоянието на дебелото черво да се следи. Специалистът е този, който ще препоръча на какъв период от време следва да се извършват профилактичните изследвания.

При напълно отстранен полип, рецидив е малко вероятен. Факторите довели до появата на полипи продължават да действат и нови полипи могат да се развият в до 30% от хората, които преди това са имали полип.

Всяка година около 3000 българи се разболяват от карцином на дебелото черво. Целта на профилактиката е 700 от тези пациенти да бъдат открити и излекувани в предраков стадий, а при останалите заболяването да бъде открито по-рано в лечим стадий. При откриване в първи стадий излекуването е 95%.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
tt
tt
15.06.2013 20:58
analniq sex dava li otrajenie na tova? zashtoto pri praktikuvane na takv, izprajneniqta pak da kashavi i sys sluz?
0
4