Пречат ли хемороидите на спорта

Пречат ли хемороидите на спорта

Хемороидите, наричани и варикозни вени на ануса и ректума, представляват разширени кръвоносни съдове, които са разположени отвътре или отвън на ануса.

Хемороидите не спадат към любимите теми за разговор на повечето хора. Те са повод за страдание, от което избавянето е трудно.

Около 75% от населението на развитите страни изпитва симптоми на хемороиди в определен период от своя живот. Хемороидите засягат най-често хората на възраст от 40 до 65 години.

Затлъстяването и заседналият начин на живот в комбинация с наследствена предразположеност, водят до по-ранна изява на заболяването.

Към рисковите фактори спадат и тренировките със свободни тежести. Още по-вредни са те, когато не се изпълняват правилно.

В зависимост от разположението си хемороидите се различават на външни хемороиди - разполагат се отвън около и до ануса, които са покрити от чувствителна лигавица или кожа, и вътрешни - намират се вътре в аналния канал.

Хемороидите обикновено кървят без болка и излизат навън след дефекация. Ако се възпалят стават силно болезнени.

Симптомите са кървене по време и след изхождане са болка, усещане за излизане навън на хемороидите, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета.

При наличието на хемороиди, спортът и то силовият, не е особено препоръчителен. Силовите тренировки са нерядка причина за появата и развитието на хемороиди при по-млади и предразположени спортисти.

Предпоставка за това са тренировките с големи тежести и неправилното дишане. Когато човек задържи въздуха си по време на активната част от повторението, налягането в коремната кухина се покачва и може да достигне до екстремни стойности. Това води до кръвонапълване на хемороидалните вени в близост до ануса, а в последствие - и до тяхното трайно разширяване.

Ако вече страдате от хемороиди, е добре да преустановите вдигането на тежести. Важно за хората с този проблем е да спазват по-активен двигателен режим, като особено полезни са ходенето, йогата, бягането, аеробиката, тенисът и най-вече плуването.

Някои специалисти съветват своите пациенти да изпълняват редовно упражненията на Кегел, които укрепват мускулите на тазовото дъно.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

41640
41640
10.02.2014 15:00
Външните хеморойди спадат ли ?
0
0