Лайката помага при безсъние и лекува възпаления

Лайката помага при безсъние и лекува възпаления

Нежните цветчета на лайката се използват за лекуването и превенцията на редица неблагоприятни състояния. Ползите й за здравето са известни и прилагани от векове.

Най-популярният метод за използване на лайка е да си сварите чай от изсушената билка. За подсладител на напитката е най-добре да използвате вкусен пчелен мед. Освен това лайката е достъпна и под формата на таблетки, капсули, мехлеми, води за уста и течни екстракти.

Състав:

Лайката е богат източник на жизненоважни фитонутриенти и минерали, като например:

Флавоноиди

Гликозиди

Горчиви гликозиди

Валерианови киселини

Танини

Салицилова киселина

Кумаринови производни

Мед

Калий

Цинк

Желязо

Фосфор

Магнезий

Олово

Витамин С

Витамин В1

Лайката помага при безсъние и лекува възпаления

За какво помага лайката?

Отвара от билката има противовъзпалителен ефект. Лайката лекува различни възпаления, като например стомашно-чревни инфекции, възпаления на червата, на очите и кожата, афти и възпаления на венците.

Лекува безсъние. Това е може би най-популярното действие на лайката. Ако имате проблеми със съня изпийте чаша чай от лайка 30 – 45 минути преди лягане. Чаят има лек и успокояващ аромат, който ще ви потопи в спокойствие. Чаят от лайка премахва всички безпокойства и действа добре на нервната система.

Лайката се препоръчва горещо и при хора с нарушено храносмилане. Чай от лайка може да ви разтовари от подувания и болезнени газове, освен това успешно се бори срещу синдрома на чувствителните черва. Най-добре е при подобни състояния да си направите запарка от лайка и мента.

Анти-спазъм свойства. Лайката е изключително полезна при облекчаването на менструални болки. Баня с лайка помага и при вагинит.

Лайката повишава имунната система. Продукцията на бели кръвни телца може да бъде увеличена чрез редовната консумация на отвара от лайка, която подобрява функционирането на имунната система. А когато тя не е на ниво, вие сте по-предразположени към настинки и вируси.

Рейтинг

5 3
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати