Болните зъби докарват синузит

Болните зъби докарват синузит

Синузитът е често срещано заболяване на околоносните кухини. Може да се предизвика от различни причинители - като бактерии, вируси, гъбички.

Синузитът се проявява по-често през есента и зимата. Предразполагащ фактор е и наличието на полипи в околоносните кухини, както и затруднено оттичане на секретите.

Възпалителният процес преминава от носната кухина в кухината на синуса. При нараняване също е възможно инфектиране на кухината на синуса, а също и при пробив на зъбен гранулом, произлизащ от горната зъбна редица.

Синузитът може да бъде както остро възпаление, така и хронично, продължиаващо във времето заболяване, с периоди на затихване или обостряне на симптоматиката.

За хроничен се приема синуитът когато гнойното възпаление продължава в рамките на повече от 3 месеца. Синузитът е коварен, тъй като острата му форма бързо преминава в хронична.

Предразположеността към чести синузити може да бъде предизвикана от редица фактори от начина на живот - пушене, увлечение по плуването, особено подводното... Синузитът често възниква или се обостря по време на грип, морбили, хрема и други болести.

Но трябва да знаете, че освен всичко друго синузитите понякога са следствие от болести на венците и кариес на горните зъби. Затова трябва да поддържате строга зъбна хигиена.

Лечението на синузита започва с отстраняване на отока в носните кухини. Проникването на антибиотици в областта на възпалените носни кухини е затруднено, защото отоците пречат и на кръвообращението. А пък именно чрез кръвотока антибиотиците стигат до своето предназначение.

Класическата медицина обикновено използва медикаменти, а при необходимост - хирургични методи. Да се отстрани отока от лигавицата се ползват съдосвиващи препарати за местно лечение - капки, спрейове, инхалатори, които обаче не трябва да се използват повече от 3-4 дни.

След което се набляга на антибактериалните и противовъзпалителни средства. Те се пият в продължение на три седмици при остър синузит, а при хроничен много повече - месец и половина-два.

Ако медикаментите не помогнат, се прибягва по промивки, наречени още пункции. По този начин можете да се отървете от гнойните секрети - кухините се промиват хубаво, освен това се вкарват и антибактериални противовъзпалителни препарати.

Антибиотици приемайте, само ако ви ги предпише специалист. Защото по принцип половината случаи на синузит се излекуват чрез местни процедури. И второ, синузитът може да е от алергичен произход. В този случай антибиотиците не действат.

Симптомите за тази болест са главоболие, което се премества към зъбите, болките си усилват вечер, усещане за тежест или стягане, притискане в лицето, болезненост при натиск в областта на носните кухини, отделяне на гнойни секрети от носа или носоглътката, запушен нос, повишаване на температурата до 38 градуса, слабост и неразположение.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати