Сексуалният контакт предава краста

Сексуалният контакт предава краста

Крастата се причинява от акар, миниатюрен паразит с дължина не повече от 1/3 от милиметъра. Той се загнездва в кожата и причинява сърбеж.

Акарите са толкова малки, че не могат да бъдат видени с просто око. Могат да живеят върху гостоприемника в продължение на 24-36 часа при почти всякакви условия.

Заразяването става при пряк контакт - когато оплоденият женски акар попадне върху кожата на здрав човек. Развитието на болестта започва 7-10 дни след навлизането на паразита в кожата.

Физическият контакт, при който става заразяването, може да бъде и сексуален. Сексуалната активност при младите пациенти е най-често срещаният начин за предаване на акари.

Също така е достатъчен и само физически контакт от типа на прегръдка за предаване на заразата. Ако не се прилага адекватно лечение човешката краста може да се задълбочи и влоши - по кожата се появяват малки червени пъпчици и мехури между пръстите на ръцете и краката, китките, задната част на лактите, коленете, кръста, пъпа, кожните прегъвки, областта около зърната на гърдите, стъпалата, гениталиите и седалищните части.

Не всяка пъпка по тялото се дължи на микроорганизъм. Акарите са причина за появата на дупчици и тунели в засегнатата част от кожата. Това са миниатюрни нишкообразни структури, с дължина 2-5 мм, които наподобяват тънки, сиви, кафяви или червени линии.

Най-честият симптом на крастата е сърбежът - нетърпим и непрестанен. През първите седмици след заразяването сърбежът е едва доловим, но постепенно става по-интензивен. Други състояния, които причиняват усилен сърбеж, са екземата и уртикарията. Те предизвикват симптоми, които с течение на времето се задълбочават, а след това постепенно намаляват.

Това кожно заболяване се лекува сравнително бързо и лесно. Лечението може да протече чрез прилагането на противопаразитен крем, например с перметрин. През интервал от 24 часа в продължение на 4 дни болният се намазва с предписания препарат. Кремът се нанася от шията надолу, оставя се през нощта, а сутрин се отмива с топла вода. Терапията се провежда в рамките на седем дни.

Лечението на крастата изисква терапия и за сексуалните партньори или членовете на семейството. С провеждане на адекватно лечение сърбежът постепенно стихва.

Също така за лечение на крастата е важно и изпирането на спалното бельо с гореща вода. Тъй като акарите не могат да живеят дълго далеч от човешкото тяло, не е необходимо да се пристъпва към химическо почистване на всички дрехи и пръскане на мебелите и килимите със специални препарати.

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари