Рибено масло и соеви изофлавони за жените над 40

Рибено масло и соеви изофлавони за жените над 40

Има няколко ключови компонента, които играят важна роля по отношение здравословното състояние на дамите над 40 годишна възраст. Това е периодът, когато трябва да се наблегне на увеличения прием на мултивитамини, калций и витамин D чрез храната или чрез добавки.

За доброто здраве и външен вид на жените съществуват още едно важно изискване – ежедневният прием на рибено масло и изофлавони.

Рибено масло

То е изключително ценно, тъй като съдържа полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. С напредването на възрастта, вследствие на изчерпването на естроген в постменструалния период, сърдечният мускул на жените става по-малко защитен от преди. В този смисъл рибено масло може да осигури перфектната протекция на сърцето. Редовният прием на рибено масло е в състояние да намали риска от сърдечен удар, както и от рак на гърдата. В състава на рибеното масло влизат DHA и EPA омега-3 мастни киселини, които освен че са полезени за сърдечно-съдовата система, подпомагат и функционирането на мозъка. Препоръчва се на ден да се приема 600 мг рибено масло.

Соеви изофлавони

Рибено масло и соеви изофлавони за жените над 40

Изовлавоните са естествени растителни хормони. Изовлафоните, добити от соя, съдържат ценни за организма на жената вещества. Соевите изофлавони помагат да се съхрани костната плътност, следователно по този начин се намалява риска от счупвания. Скорошни проучвания установиха, че този хормон значително може да намали горещите вълни и други некомфортни симптоми на менопаузата. Изофлавоните потискат растежа на клетките, отговорни за запушването на артериите, което ще рече, че предпазват и от сърдечно-съдови заболявания. Някои предполагат, че изофлавоните са съставките в соята, които се борят срещу лошия холестерол и намаляват неговото въздействие.

Смята се още, че изофлавоните атакуват раковите клетки по същия начин, по който всеки един противораков медикамент се справя. Изофлавоните намаляват риска от рак на гърдата. Те имат антиоксидантни свойства и благодарение на витамин Е – друг популярен антиоксидант.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари