Какви са ползите от аминокиселините за организма

Какви са ползите от аминокиселините за организма
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

В тялото ни има общо 20 аминокиселини, като организма може да произведе сам общо 11 от тях. Има обаче още 9 аминокиселини, за които е необходим прием на определени продукти и добавки.

Аминокиселините са отговорни за нормалното функциониране на органите, както и за растежа на косата. За да сте сигурни, че тялото ви е снабдено с достатъчно количество аминокиселини, е необходимо да включите в менюто си необходимо количество протеинови храни. Именно от разграждането на белтъчините се образуват аминокиселините.

Протеиновите добавки за тялото могат да бъдат осигурени чрез редовния прием на риба, яйца, сирене, мляко, кисело мляко, бяло и червено месо. Консумацията на тези хранителни продукти ще набави останалите девет аминокиселини, които тялото ви не може да синтезира само. В резултат ще осигурите нормално функциониране на организма, освен това ще гарантирате растежа на здрава и копринена коса.

Какви са ползите от аминокиселините за организма

Протеините, набавяни от растителни продукти, като например зърнени култури, семки, ядки, зеленчуци и бобови растения, доставят само една или две от аминокиселините, които организма не може сам да произведе. За останалите седем е необходима консумацията на продукти от животински произход. Повечето специалисти са на мнение, че въпреки че вегетарианците приемат много растителни храни, богати на протеини, те не могат да си набавят всички необходими за организма вещества.

Кои аминокиселини играят важна роля в растежа на косата?

Какви са ползите от аминокиселините за организма

Всички 20 аминокиселини са важни за растежа на косата. И все пак най-важна от тях е аминокиселината Систеин (Cysteine). Тя е отговорна за това на скалпа ви винаги да има коса. Аминокиселината е изключително значима, тъй като съдържа серни молекули, които участват в изграждането на протеина кератин, от който всъщност е изградена косата.

Серните молекули се свързват една с друга и така образуват бисулфидна връзка. Именно тя е виновна за „здравината” на косата. Ако косата ви се къса или окапва, със сигурност причината се крие в липсата на Систеин. Консултирайте се с вашия лекар относно начините, по които да набавите в организма си тази аминокиселина. За щастие има козметика за коса, която съдържа Систеин.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати