Силиконът причинява рядък вид рак

Силиконът причинява рядък вид рак

Жените с гръдни импланти, съдържащи силикон и водносолеви разтвор имат значително повишен риск от рядък вид рак, разкриват американски учени в свой доклад за опасността от широкоразпространеното увеличаване на бюста.

Според експертите става въпрос за едроклетъчен анапластичен лимфом (ЕАЛ), което е рядка форма на рак на лифмата.

Лекарите съветват жените да имат предвид възможността за развитие на рак и да се консултират със своите пластични хирурзи след операцията за късно натрупване на течност около импланта, известно още като персистиращ периимплантен сером.

ЕАЛ е много рядък неходжкинов лимфом, който може да се наблюдава във всяка част на тялото. Честотата му в САЩ е около 1 на 500 000 жени годишно.

Този вид рак, развит в гърдата, е още по-рядък при жени без импланти. При дамите със силикон, процесът се развива по-често и засяга течността, заобикаляща импланта.

Този вид рак обаче се лекува сравнително лесно и с химио- и лъчетерапия. Още по-добрата новина е, че понякога преминава само след премахване на силикона и течността около него.

Според учените няма съмнение, че именно имплантите причиняват болестта, тъй като само през последната година при всеки 30 случая на ЕАЛ, 24 от болните дами са със силикон.

Според наблюдения на Гражданското движение срещу използването на незаконни силиконови средства в медицината, в 58 на сто от случаите на имплантиран или инжектиран силикон в тялото се получават негативни последствия.

Според движението немалка част от пластичните и естетичните хирурзи в България ползват силикон, който не е разрешен за внос или има неустановено съдържание.

Директното инжектиране на силикон в устните или в други части от тялото е забранено със закон, а това продължава да се прави.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати