Кърмене или захранване с шише

Кърмене или захранване с шише
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Преди да говорим за кърмене и да дискутираме неговите предимства и недостатъци, ние трябва да сме наясно със състава и свойствата на кърмата. Майчиното мляко съдържа коластра, която се секретира през първите няколко дни след раждането на бебето. Тя е изключително важна за детето, защото съдържа антитела и имуноглобулин, който помага на новороденото да изгради имунна система срещу болестите. Кърмата осигурява на детето хранителни вещества, благодарение на които то ще расте здраво и силно.

Предимства от кърменето за бебето

Кърменето е напълно естествен процес, той е изключително сигурен и ако майката води подходящ начин на живот, в кърмата няма да има никаква следа от вредни вещества. Кърмата осигурява всичко необходимо на новороденото, без да се налага детето да се захранва с друга храна до появата на зъбките. Тя е лесно смилаема. Кърмените деца е по-малко вероятно впоследствие да бъдат с наднормено тегло. Кърменето има анти-инфекциозни свойства и има превантивен ефект срещу стомашни проблеми и алергии, тъй като детето изгражда силна имунна система. Кърмените бебета са по-малко уязвими и към коронарни болести и смърт в ранна детска възраст.

Предимства от кърменето за майката

Едно от най-важните предимства на кърменето за майката е намаляването на риска от рак на гърдата. Според статия в електронния сайт на БиБиСи от 2008 г. жените, които кърмят децата си, са по-малко уязвими към подобно заболяване. Освен това кърменето спестява време за стерилизация на шишетата. Жените, които кърмят децата си, по-лесно се разделят с излишните килограми, натрупани по време на бременността. Връзката между майката и кърменото дете е по-силна, освен това самият процес доставя несравнима наслада на всяка майка.

Кърмене или захранване с шише

За недостатъци в кърменето можем да говорим само тогава, когато майките трябва да работят, а кърменето допълнително удължава отсъствието им от работното място. В крайна сметка всичко опира до въпрос на приоритети.

Предимства на храненето с шише

Детето ще се нуждае от по-малко хранения, тъй като адаптираното мляко не се усвоява толкова бързо и лесно, колкото кърмата. Захранването с шише оставя повече време за почивка за майката, тъй като не е задължително тя да извършва храненето. Освен това много жени стават притеснителни, когато трябва да нахранят детето си на публично място. В такива случаи по-удобен вариант за тях се явява бутилираното мляко.

Недостатъци на храненето с шише

Кърмене или захранване с шише

Бебетата, захранвани с шише, няма да развият толкова силна имунна система. Това ще рече, че те често ще се разболяват и ще имат стомашно-чревни разстройства. Освен това адаптираното мляко е скъпо, същото се отнася и за шишетата. Нещата стават още по-сложни през нощта, когато за майката ще е необходимо време да приготви формулата и шишетата, с които да нахрани гладното и нервно бебче. Това в повечето случаи разбива съня на майката. Както стана ясно, бебетата, захранвани с адаптирано мляко, са по-предразположени към затлъстяване. Освен това млякото, съставено по формула, е блед заместител на кърмата, не е толкова пълноценно, колкото е майчиното мляко.

В обобщение може да се твърди, че кърменето има редица предимства пред захранването на бебетата с адаптирано мляко. Така че, ако имате избор, никога не лишавайте детето си от важни хранителни вещества за сметка на вашия комфорт.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати