ezine.bg»Статии»Здраве»Новата епидемия на 21 век - артритът

Новата епидемия на 21 век - артритът

Новата епидемия на 21 век - артритът

Артритът е заболяване, водещо до възпаление на ставите. През последните години заболеваемостта от артрит нараства с изключително бързи темпове, като според специалистите за това допринасят най-вече няколко фактора.

Повечето от тях се дължат на промяната в начина ни на живот на съвременните хора. Артритът е болест, при която ставите се разрушават с течение на времето и губят лубрикацията си. Ставата е свръзката между две кости. Думата артрит произлиза от гръцките думи артро (стави) и итис (възпаление).

Артритът всъщност е термин, използван за обозначаването на близо 100 болестни състояния. Най-разпространените форми са остеоартритът и ревматоидният артрит.

Движенията на тялото са постижими благодарение на ставите, затова, когато те скърцат като зле поддържана машина, и движението става болезнен процес.

Няколко са основните фактори, които водят до появата и развитието на артрит. Има няколко причини, които също така

дават началото и на затлъстяването.

Най-важната сред тях е възрастта. Стареенето е необратим процес, който неизбежно засяга и ставите. С възрастта те се износват и похабяват, а лубрикацията, необходима за нормалното движение, намалява.

Ние самите често сме си виновни, като водим нездравословен начин на живот и се храним с вредни продукти. Първият и най-голям виновник за износването на ставите е храната, която консумираме.

Повечето преработени храни с т.нар. празни калории са възпалителни по своята същност. Тези храни предизвикват възпалителни реакции в тялото, а в ставите тези реакции увреждат хрущялите, което от своя страна води до артрит.

Колената носят цялата тежест на тялото. Това от гледна точка на анатомията не е проблем, тъй като ставите са "програмирани" да носят безпроблемно теглото на тялото ни. Но в разумни граници.

Когато е налице наднормено тегло, натоварването и стресът върху ставите се повишава и с течение на времето структурата им се уврежда. Това неизбежно води до артрит.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Arpha
Arpha
15.11.2013 23:10
За какви " нови " епидемии говорите? Артритът е заболяване, старо, колкото света!Защо е необходимо да предъвквате баналности, представяйки ги като новости?!
3
0
безличен386 като статията
безличен386 като статията
03.08.2013 19:14
И, какво казахте ? Артритът само в коленете ли е ? Това се разбра...
3
0
АЗ
АЗ
03.08.2013 00:43
...НЕ РАЗБРАХ.... КАКВЪВ Е ИЗВОДА? КАКВА Е ПРЕПОРЪКАТА?
4
0
зг
зг
02.08.2013 23:08
Нищо ново не казвате.С какво да се храниме, всичко е ГМО. Няма качествена храна, само количеството се гледа.Накъде отива този свят?
3
0
Силвина Атанасова
Силвина Атанасова
02.08.2013 03:26
Смятам, че статията е добра, но няма съвсем ясен изказ. Малко неясно, но са дадени основните рискови фактори:
- възрастта,
- нездравословния начин на живот - заседнал, с твърде малко от необходимите за поддържане добрата форма на ставите движения,
- хранене с предимно или изцяло преработени, непълноценни храни, които променят водно-солевия и киселинно-алкален баланс на организма, създавайки благоприятни условия за възпалителни процеси,
- наличие на свръхтегло, което води до претоварване на ставите на долните крайници.
1
0
Цвета
Цвета
01.08.2013 18:30
Тази статия е само за загуба на време и запълване на празна страница.Нищо полезно и ново.
8
0