ezine.bg»Статии»Здраве»Митове за алергията

Митове за алергията

Митове за алергията

Изминали са повече от сто години от момента, в който официално е утвърден терминът „алергия”. Алергиите постоянно се увеличават заради замърсения въздух и нездравословните храни. С тях са свързани много митове.

Мит номер едно – сенната хрема се активира от сеното. Този вид алергия няма нищо общо със сеното, освен че през 1828 година британски лекар отбелязал изостряне на алергичните си симптоми по време на косенето на сено.

Днес този термин се използва, за да се опише кашлицата, хремата, запушеният нос, затрудненото дишане и други симптоми, предизвикани от прашеца на различни растения. Сенната хрема се активира през късна пролет, през лятото и през есента.

Мит номер две – късокосместите домашни животни не са опасни за алергичните хора. За алергията от този тип не е виновна козината на животните, независимо от дължината й.

Митове за алергията

Истинският виновник е белтъкът, който е открит в кожата и слюнката на домашните любимци. Котките създават много повече проблеми на алергичните хора, тъй като облизват цялата си козина и разнасят въпросния белтък навсякъде.

Мит номер три – цветята са основна причина за повечето алергични реакции. Ирония на съдбата е, че най-ярките и пищно цъфтящи растения нямат нищо общо с алергиите.

Прашецът на големите цветя е прекалено лепкав и тежък, за да лети свободно из въздуха. Алергията към цветя е един от най-рядко срещаните видове алергии.

Мит номер четири – всяка алергия всъщност е психосоматично разстройство. Този вид разстройства са комплекс болезнени състояния, които са резултат от взаимодействие на психически и физиологични фактори.

Но когато става въпрос за алергия, това изобщо не е така. Алергията може да окаже влияние върху носа ви, но не и върху мозъка ви. Алергията е проява на реакцията на имунната ви система към алергени. Емоциите сами по себе си не могат да предизвикат алергия.

Мит номер пет – алергията задължително се предава на децата. Шансът детето да се роди с алергията на единия от родителите, е равен на двадесет и пет процента. Но ако двамата родители страдат от една и съща алергия, този шанс нараства на седемдесет и пет процента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати