ezine.bg»Статии»Здраве»Нарът спасява от менопаузата

Нарът спасява от менопаузата

Нарът спасява от менопаузата

Ето че е разкрито още едно положително свойство на нара, с помощта на което редица жени ще могат да намалят дискомфорта при настъпване на менопаузата.

Според учени от университета в Маями този познат от древността плод съдържа съединения, наречени фитоестрогени, които успешно могат да заменят недостигащото количество на хормона естроген в женски организъм.

Първите клинични изследвания са показали, че дамите, консумиращи редовно нар, имат доста по-безболезнен период на менопауза.

Предходните проучвания в тази област пък са показали, че соевите добавки, които също съдържат фитоестрогени, помагат срещу чести смени на настроенията, характерни за менопаузата, разкрива д-р Силвина Люис от университета в Маями.

Над 85% от представителките на нежния пол започват да страдат от повишена температура, сърцебиене, а също така и необоснована тревожност при настъпване на климактериума.

В проучването са взели участие дами на възраст от 45 до 60 години. При тях са наблюдавани всички горепосочени симптоми, които са възниквали доста често при спиране на менструацията. След като дамите започнали да консумират нар, умората и честата смяна на настроението почти изчезнали.

Експертите смятат, че до голяма степен нещата зависят от хормоналните и психологически промени. Открито е също така, че нарът подобрява качеството на съня, защото повече участнички в експеримента са престанали да се оплакват от трудно заспиване.

В народната медицина нарът се употребява при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния и отравяния.

Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет.

Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид и могат да послужат за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати