Упражнения при шипове на гърба

Упражнения при шипове на гърба
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

С възрастта междупрешленните дискове на гръбнака губят все повече вода и губят еластичността си. Дегенеративните процеси водят до това, че някои междупрешленни дискове излизат извън границите на гръбнака.

Централната част на диска може да излиза през пукнатина на периферната част на диска, може да се получи и херния. Еластичността на връзките на гръбнака намалява, образуват се костни изпъкналости, известни като шипове.

Те възникват постепенно заради постоянното натоварване на гръбнака. Травмите на гръбнака спомагат за прогресирането на дегенеративните промени.

Обърнете се към специалист, ако болката в гръбнака не спира и след употребата на обезболяващи препарати. Тревожен сигнал е и ако болката продължава повече от месец.

Ако болката от шиповете нараства през нощта и се придружава от отслабване, това е много сериозно и трябва да посетите лекар. Също така е опасно ако не се отиде на лекар при изтръпване или усещане за слабост в ръцете или краката.

Шиповете могат да притискат нервите на гръбнака. Това води до раздразване на нерва, появава се усещане за силна болка, парене и изтръпване на крайниците.

При шипове консумирайте продукти с високо съдържание на калций, фосфор, магнезий и витамини от групата В, както и витамин А и витамин D.

Откажете се от високи обувки и от тесни дрехи. Не вдигайте тежести и не носете багаж само в едната си ръка. Вдигайте тежести от земята само с изправен гръбнак.

Ако имате шипове, поне десет минути дневно посветете на гръбнака си. Навеждайте се напред, без да прегъвате гръбнака си. Раздвижете раменете си и тялото си от кръста нагоре, без да мърдате таза си.

Седнете върху стол, като лицето ви е срещу облегалката. Хванете облегалката и бавно премествайте тялото си възможно най-вдясно десет пъти. Повторете и за лявата страна.

Спете само по гръб. Под врата си и под кръста си подложете цилиндрични възглавнички и на сутринта ще имате усещане за лекота в гръбнака и в цялото тяло.

Ако от шиповете ви боли така, че не можете да ходите от болка, легнете по гръб върху пластмасова бутилка от литър и половина, пълна с топла вода, и се търкаляйте напред-назад върху нея.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 11
3 9
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати