ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Киста на яйчника

Киста на яйчника

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k192493
Киста на яйчника
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Кистите на яйчниците са малки изпълнени с течност мехурчета, които се развиват в яйчниците на жената. Повечето кисти са безвредни, но някои от тях могат да причинят проблеми като разкъсвания, кървене или болка, които изискват оперативно премахване на яйчника.

Жените обикновено имат два яйчника, които съхраняват и отделят яйцеклетки. Яйчниците имат големината на орех и са разположени от двете страни на матката. Всеки месец един яйчник отделя една яйцеклетка, с което се дава началото на месечния менструален цикъл при жената.

Отделената яйцеклетка е обградена от торбичка, наречена фоликул. Той е изпълнен с течност и нараства вътре в яйчника. През това време женският полов хормон естроген подготвя лигавицата на матката за бъдещото имплантиране на яйцеклетката, което довежда до бременност.

Ако фоликулът не се спука и не успее да освободи яйцеклетката - течността остава в него и е предпоставка за образуването на киста. Такава киста се нарича функционална и се среща в 80% от случаите.

На ултразвукова снимка този вид киста наподобява мехурче, изпълнено само с течности и заобиколено от много тънка стена. При киста на яйчника обикновено се засяга само единият от яйчниците.

Често се наблюдават малки кисти в нормален яйчник, в периода на формиране на фоликулите. Лечението на функционалните кисти най-често е медикаментозно. При употреба на противозачатъчни рискът от образуване на кисти е минимален.

гинекологични прегледи

В 20% от случаите се срещат т.нар. органични кисти. Те имат различен произход и се налага оперативна намеса, поради риска от преобразуването им в злокачествени новообразувания. Диагнозата се поставя след микроскопско изследване на самата киста.

При нарастване може да се притисне пикочния мехур, червата и други структури, което може да доведе до тежки кръвоизливи и усложнения.

Кистите на яйчниците засягат жени от всички възрасти. По-често се срещат функционалните, които са част от нормалната женска физиология и не са болестен процес.

Повечето кисти са доброкачествени, което означава, че не са ракови образувания и могат да изчезнат от само себе си в рамките на няколко седмици, без да е предприето лечение. Кистите на яйчниците се наблюдават по-често в детеродната възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати