Анемия при бременност

Анемия при бременност
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Анемията по време на бременност се причинява от спадане на концентрацията на хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът има решаваща роля при пренасянето на кислород до всички части на тялото. Спадът на концентрацията му се дължи на нарастването на кръвния обем по време на бременността. Нуждите на растящия плод през този период създават необходимостта от по-големи запаси на желязо в майчиния организъм.

Желязото е минерал, който играе важна роля в производството на червените кръвни клетки. По време на бременност нуждите от желязо се удвояват - 30мг на ден. Нормално жената не може да осигури толкова голямо количество на ден само чрез храната. Поради тази причина по време на втората половина от бременността често се предписват добавки, съдържащи желязо.

Обемът на кръвта по време на бременност се увеличава с 45%. По-голямата част от това увеличение се дължи на течната съставка на кръвта - кръвната плазма, за сметка на по-бавното увеличаване на броя на червените и белите кръвни клетки. Това се случва през първата половина на бременността. Анемията се развива, когато има дефицит на желязо, нужен за производството на кръвните клетки, като резултатът от него е намалената концентрация на хемоглобин.

Анемия при бременност

Освен недостигът на желязо - съществуват и други причини за анемия при бременни. Те могат да бъдат голяма загуба на кръв при травма или операция, хронични бъбречни заболявания, недостиг на фолиева киселина (витамин, необходим за производството на червени кръвни клетки) и по-рядко - при липса на витамин B12. В 90% от случаите се касае на желязодефицитна анемия.

Жените, които получават пренатални грижи и приемат хранителни добавки, съдържащи желязо, обикновено избягват проблемите, свързани с желязодефицитната анемия. Този вид анемия се среща при жени, които не полагат пренатални грижи или нямат достъп до лекарски услуги.

Анемията при бременни може да доведе до прекомерна умора, стрес, голяма податливост на жената към заболявания и др. Тя обаче не уврежда плода. Дори когато майката страда от дефицит на желязо, необходимото количество продължава да се доставя до плацентата и плода.

Много добри източници на желязо са марулите, долнокачествена меласа, тофу, синап, ряпа, боб и гъби шийттаке. Добри източници на желязо са говеждо филе, леща, брюкселско зеле, аспержи, еленово месо, фасул, броколи, праз.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати