ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Хемороиди при жените

Хемороиди при жените

Хемороиди при жените

Хемороидите се появяват поради подуване на кръвоносните съдове в областта на ректума. Освен характерните причинители, водещи до появата на хемороиди при милиони мъже и жени в целия свят, женските хемороиди могат да се появят и в резултат от бременността. Понякога жените страдат от хемороиди в периода на първата бременност, но рискът за появата им се увеличава със всяко следващо забременяване. Във всички случаи трябва да се вземат навременни мерки за ускоряване на оздравителния процес и премахване на болезнените симптоми.

Може би сте любопитни да разберете каква е връзката между хемороидите и бременността. Първата причина е увеличеното налягане в кръвоносните съдове в долната част на ректума. При бременност, нарастващата матка оказва натиск върху вените, които пренасят кръвта от долните крайници. Резултатът е намаляване на притока на кръв от долната половина на тялото, а оттам и увеличаване на натиска върху ректалната област. Това повишено налягане води до разширяване на ректалните вени. Друг фактор, отговорен за увеличаване на налягането върху ректалните съдове е запекът, който често се появява при бременността. Той се предизвиква от хормоналните промени през този период. Хормонът на бременността прогестерон отпуска гладката мускулатура на червата, като така забавя перисталтиката, което е предпоставка за задържане на чревното съдържимо, оказващо налягане върху съдовете.

Хемороиди при жените

Хемороидите се делят на вътрешни и външни. Първите се намират над аналния канал, обикновено са безболезнени и повечето хора не знаят, че ги имат. При раздразване понякога кървят. Външните хемороиди са разположени непосредствено под кожата на аналния ръб. При тях се усеща сърбеж, провокиран от раздразване на кожата. Могат да се подуят и понякога са силно болезнени.

Хемороидите са изключително досадно и болезнено медицинско състояние. Някои прости средства могат да облекчат симптомите, съпътстващи хемороидите, каквито са парене, сърбеж и възпаление. Изпитано средство за борба със симптомите на женските хемороиди е поставянето на торбичка лед върху засегнатото място няколко пъти на ден. Това ще намали отока в съдовете и ще намали дискомфорта в ректалната област.

Потапянето на ректалната област в топла вана също облекчава симптомите на заболяването. Полезен съвет за намаляване на дразненето при почистване на засегнатата област е използването на мека и бяла неароматизирана тоалетна хартия. Добре е преди използване хартията да се навлажнява с чиста вода. На жените, страдащи от хемороиди са на разположение и медикаментозните кърпички, създадени с тази цел. Преди употребата на лекарствени средства за локално приложение е необходимо жените да се консултират със своя личен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати