Хипотиреоидизъм и бременност

Хипотиреоидизъм и бременност

Причина за хипотиреоидизма е недостатъчното производство на определени хормони, предизвикано от автоимунен проблем на щитовидната жлеза.

Бременността повишава нуждата на организма от тиреоидни хормони, чието производство е силно намалено заради хипотиреоидизма.

Това води до развитие на йодна недостатъчност, а това само влошава нещата. Случва се в началото на бременността проблемите да се задълбочат.

Към края на бременността те отшумяват. Понякога хипотиреоидизмът е предизвикан след раждане, ако се е стигнало до силен кръвоизлив.

Известно е, че сериозните заболявания, свързани с хормоналните функции, като цяло са несъвместими с бременността.

Липсата на достатъчно тиреоидни хормони в женския организъм може да доведе до значителни усложнения при бременност.

Това може да доведе дори до раждане на дете с проблеми. При хипотиреоидизъм съществува опасността от спонтанен аборт. Лечението на хипотиреоидизма е задължително за нормалното зачеване.

То е необходимо и за пълноценното развитие на плода в утробата. Като цяло при хипотиреоидизъм бременност настъпва рядко.

Това се дължи на факта, че при липсата на тиреоидни хормони намалява способността за зачеване. Характерни симптоми за това заболяване са общата слабост, намалената работоспособност, болки в ставите, отслабване на паметта, депресия.

Симптом за това заболяване е и нарушението на менструалния цикъл, което само по себе си дава ясна представа, че при това заболяване бременността е трудно осъществима.

При откриване на липса на тиреоидни хормони в женския организъм се предписват специални медикаменти. Това е важно както за забременяването, така и за развитието на детето, тъй като липсата на тези хормони може негативно да се отрази върху развитието му и да провокира патологии.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари