ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Алкохолът при високо кръвно

Алкохолът при високо кръвно

Алкохолът при високо кръвно

Консумирането на големи количества алкохол винаги се е свързало с болести и нарушения. Тежкият алкохолизъм се наблюдава, когато човек пие повече от 2-3 чаши алкохол всекидневно. Алкохолът засяга основно централната нервна система, повишава риска от рак и цироза на черния дроб. Може би не знаете, но прекалената употреба на алкохол се отразява негативно и на кръвното ви налягане.

Високото кръвно налягане или хипертонията е предшественик на множество проблеми, свързани със сърцето, бъбреците и мозъка. Винаги трябва да се стремите да го поддържате в оптималните му нива. Има няколко причини за високо кръвно налягане, една от които е алкохолът.

Алкохолът при високо кръвно

Алкохолът може да повлияе на кръвното ви налягане по различни начини. Той съдържа голямо количество калории, които водят до повишаване на теглото. Това води до по-голямо натоварване върху кръвоносните съдове и оттам и върху сърцето. Повишаването на това натоварване индиректно води до повишаване и на кръвното налягане. На второ място, алкохолът оказва неблагоприятен ефект върху функцията на бъбреците. Когато са увредени, те упражняват натиск върху артериите, като така отново се повишава кръвното налягане.

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание е комбинацията от стрес и алкохол. Алкохолът е депресант, а много от вас го употребяват с цел да се намали стреса. Ето защо комбинацията от стрес и алкохол може да бъде рисков фактор за повишаването на кръвното налягане. Тези от вас, които по-често посягат към чашката за много по застрашени от проблеми, свързани с високо кръвно налягане. Установето е, че такива хора имат кръвно налягане по-високо с близо 4mmHg от тези, които не пият или го правят умерено.

Ефектите от употребата на алкохол върху кръвното налягане се различават от човек до човек. При някои от вас може да има малки и незначителни разлики в налягането, докато при други може да има драстични промени. Установено е, че алкохолът влияе по еднакъв начин на мъжете и жените, но жените са по-предразположени към повишаване на кръвното налягане, дължащо се на алкохола. Възрастните хора над 65 години също са по-предразположени към тези усложнения, в резултат от употребата му.

Алкохолът има много странични ефекти. Ако страдате от високо кръвно налягане, опитайте се да го откажете. Ако смятате, че това е невъзможно - поне ограничете употребата му доколкото е възможно. Докторите съветват да сведете дневното количеството до едно малко за жените или пък две за мъжете, равняващи се на една малка бира или чаша вино.

Препоръчително е редовно да посещавате вашия лекар, който да следи кръвното ви налягане. Ако се окаже, че причината за неговото покачване е алкохолът, то вземете мерки по ограничаването му. Сериозно обмислете последствията от приема на алкохол и ако се наложи - променете начина си на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати