ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечение на хеликобактер пилори

Лечение на хеликобактер пилори

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1518
Лечение на хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори е бактерия, която се среща в стомаха. Тя се открива в половината от населението на света.

В мнозинството от хората, заразени с H. pylori, няма симптоми и заболяването не се развива. Въпреки това H. pylori е в състояние да причинява редица проблеми с храносмилането, включително язва, хроничен гастрит и в редки случаи - рак на стомаха. Все още не е ясно защо някои хора са по-предразположени към развитието на тези заболявания от други хора, заразени със същата бактерия.

Ако вече сте диагностицирани с пептична язва, активна стомашна язва или активна язва на дванадесетопръстника, дължащи се на инфекция с хеликобактер пилори, трябва да предприемете съответното лечение.

Няма универсално лекарствено средство, което да лекува инфекцията с H. pylori. Лечението включва комбинация от няколко лекарства, които се приемат от 7 до 14 дни.

Лечение на хеликобактер пилори

По-голямата част от схемите за лечение включват лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа. Тези лекарства намаляват стомашната секреция на солна и киселина и така подпомагат възстановяването на лигавицата на храносмилателния тракт. Можете да срещнете тези лекарства под търговските им наименования омепразол, прилосек, протоникс, превацид и т.н. Към инхибиторите на протонната помпа се добавят антибиотици и протектори на стомашната лигавица. Най-често се предписват антибиотиците амоксицилин и кларитромицин, в някои случаи и метронидазол или тетрациклин.

Въпреки че оптималното лечение на хеликобактер пилори все още продължава да се проучва, засега се предлагат четири различни схеми на лечение, включващи най-малко по три лекарства. Тези схеми лекуват до 90% от хората, заразени с тази бактерия. Запомнете, че ако искате да бъде ефективно лечението ви, трябва да изкарате целия курс, включващ всички лекарства.

Нежеланите странични ефекти от лекарствата за H. pylori се проявяват в до 50% от пациентите. Обикновено са леки и по-малко от 10% от хората прекратяват лечението поради тях. Ако имате нежелани лекарствени ефекти говорете с вашия доктор да промени дозата на лекарствата или продължителността на техния прием. Например, антибиотиците кларитромицин и метронидазол, прилагани в някои схеми за лечение, придават метален вкус в устата ви. Бисмутовите препарати, използвани като протектори на лигавицата могат да доведат до потъмняване на изпражненията и запек. Много от схемите за лечение водят до стомашни спазми и диария.

При по-малко от 20% от пациентите, заразени с H. pylori не се наблюдава излекуване след първия курс на лечение. В такъв случаи се препоръчва втори курс. При него 14 дни трябва да приемате инхибитор на протонната помпа и два антибиотика. Най-малко един от антибиотиците трябва да е различен от тези, които сте приемали в първия курс.

След завършване на лечението е добре да се тествате отново за наличието на H. pylori. Тестовете са неинвазивни - дихателни или чрез изпражненията. Кръвните тестове не са препоръчителни, защото антителата, образувани при наличието на бактерията, остават в кръвта в продължение на няколко месеца, дори инфекцията да е елиминирана.

Статията е за лично осведомяване и не служи за самолечение. При проблеми, задължително се посъветвайте със специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Живко Николов
Живко Николов
10.02.2015 10:57
Възможно ли е чрез гладуване само на вода да се излекуваме от Хеликобактер пилори
36
6
диди33
диди33
23.09.2014 19:27
Какви изследвания трябва да се направят, за да се разбере дефицитът на В12?
10
2