Лечение на цироза

Лечение на цироза

Увреждането на черния дроб от цироза не може да бъде излекувано, но лечението може да спре или да забави по-нататъшното прогресиране на болестта, както и да намали усложненията. Лечението зависи от причината за цирозата и оплакванията на болния.

Ако страдате от цироза, предизвикана от употребата на твърде много алкохол - ограничете го или дори го спрете изцяло. При хепатит-свързана цироза трябва да приемате лекарствата, с които се лекуват различните видове хепатит, каквито са интерферонът при вируснен хепатит и кортикостероидите при автоимунен хепатит. Друг вид цироза се дължи на болестта на Уилсън, при която е нарушена екскрецията на мед от организма чрез жлъчката, която се натрупва в кръвта. Тази цироза се лекува с медикаменти увеличаващи изхвърлянето на медта от тялото.

Това са само няколко примера. Лечението на различните видове цироза, предизвикани по различни причини и от други болести, зависи от конкретния случай. Независимо от това, здравословната диета и избягването на алкохола ще ви помогнат при всички случаи на това заболяване. Организмът се нуждае от много от полезните хранителни вещества при една такава диета, докато алкохолът може само да навреди на черния ви дроб.

Лечението на цироза включва и средства за лечение на усложненията, породени от нея. Например при асцит или оток, лекарят може да ви препоръча диета с ниска концентрация на натрий или да ви предпише диуретици - лекарства, които усилват отделянето на течности чрез урината. При инфекции се изписват антибиотици , както и някои медикаменти, успокояващи сърбежа - един от симптомите при цироза.

Лечение на цироза

Някои протеини водят до образуването на токсини в храносмилателния ви тракт, така че при това състояние трябва да ограничите приема на тези вещества с храната, което ще ограничи натрупването на тези токсини в кръвта и мозъка ви. Лекарят ви може да предпише лаксативи (очистителни средства), които подпомагат абсорбирането и отстраняването на токсините от червата.

Ако имате портална хипертония, може да ви предпишат бета-блокери (лекарства, повлияващи кръвното налягане). Ако вариците (малки разширени вени в хранопровода) кървят, докторът може да инжектира в тях съсирващ агент или да спре кървенето чрез специални устройства.

Когато усложненията от цирозата не могат да бъдат контролирани или черният дроб е толкова увреден, че почти спира да функционира, се налага трансплантация. При хирургична трансплантация на черен дроб, увреденият орган се отстранява и се заменя със здрав черен дроб от друг пациент - донор.

Около 80-90% от хората оцеляват след чернодробната трансплантация. Тази статистика е от последните няколко години и успехът се дължи на прилаганите средства като циклоспорин и такролимус, които потискат имунната система и пречат на организма да отхвърли приетия орган.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати