ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от диабет

Как да се предпазим от диабет

Как да се предпазим от диабет

Диабетът е болест, която се характеризира със завишено ниво на кръвната захар в организма. То се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или недостатъчното му произвеждане в организма.

По отношение на храненето има няколко неща, които можете да направите, за да предпазите тялото си от развитие на диабета.

Включете в менюто си овесената каша. Тя е много богата на разтворими фибри, които помагат за намаляването на риска не само от диабет, но и от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Проучвания на експерти са установили, че мъжете с инсулинова резистентност, която е рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания, които се подлагат на физическа активност поне четири пъти в седмицата, повишават чувствителността си към инсулин с почти 50% само за 6 седмици.

Как да се предпазим от диабет

Консумирайте ябълки – години наред учените са изследвали хора, които са се подлагали на различни по вид диети. Установили са, че при тези от хората, които са включвали ябълки в своята диета, рискът от диабет е намален с 27%.

Подходящите въглехидрати – консумирайте продукти с добри въглехидрати, защото те се усвояват по-бавно. По този начин се поддържат нормални нива на кръвната захар.

Може да се каже, че витамин Е е най-добрата профилактика срещу диабет. Хората, които добавят храни с витамин Е към своето меню намаляват риска от развитието на диабет с 22%. Този витамин може и да намали вредното въздействие на свободните радикали, които също допринасят за усложненията при диабет. Богати на витамин Е са пшенични зародиши и различните ядки – орехи, бадеми, фъстъци, лешници.

Внимавайте с количествата алкохол. Консумирайте умерено, защото алкохолът не вреди само при диабет, но и за много други проблеми.

Относно напитките и сладкишите – премахнете или просто намалете консумацията на сладки изделия и напитки, които съдържат захар. Консумирайте пресни плодове вместо натурални сокове, защото в соковете има различни захарни подсладители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати