Как да се предпазим от висок холестерол

Как да се предпазим от висок холестерол

Високото ниво на холестерола повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. В последното десетилетие рязко падна възрастовата граница и при 15 процента от тийнейджърите се наблюдават висок холестерол. Това само по себе си ни показва, че хората във всяка възраст могат да предприемат мерки, за да запазят нивото на холестерола си нормално.

Когато човек има високи нива на холестерол, той не проявява някакви специфични симптоми т.е. няма как да разберем за този проблем, без да сме посетили лекар. Здравните организации съветват да се тестваме поне веднъж на три години и ако искаме да се предпазим от висок холестерол трябва да променим няколко неща в начина си на живот.

Яжте здравословна храна. Здравословният хранителен режим може значително да ви помогне да запазите нивото на холестерола в кръвта. Избягвайте наситените мазнини, транс мазнините и храните, които го повишават. Яжте храни богати на фибри, тъй като те са естествен метод за намаляване на лошия холестерол. Яденето на твърде много въглехидрати и употребата на алкохол, също имат негативен ефект.

Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването са предшественици на високия холестерол като загубата на килограми може да ви помогне да намалите неговото ниво.

Спортувайте редовно. Физическата активност ви помага да поддържате здравословно тегло и по-нисък холестерол. Лекарите препоръчват упражнения минимум 30 минути дневно.

Не пушете! Пушенето наранява кръвоносните съдове и ускорява втвърдяването на артериите, значително увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Спазвайте тези прости правила, защото риска от сърдечни заболявания и инфаркт на миокарда се увеличава с увеличаването на холестерола в кръвта. С неговите нездравословни нива се свързва натрупването на плака (мастни образования) по стените на артериите и заболяването атеросклероза. Ако се засегнат пък коронарните артерии, които пренасят кислород към сърцето, намалява количеството на кислород, което достига до там и в следствие на това може да доведе до сърдечни пристъпи и стенокардия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати