ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при Алцхаймер

Симптоми при Алцхаймер

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Симптоми при Алцхаймер
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Алцхаймер е болест, която бавно и прогресивно унищожава мозъчните клетки. Засяга мозъчните функции и паметта, мисленето и говоренето. Може да доведе до проблеми като объркване, дезориентация, смяна на настроенията. Разпознаването на знаците, които са индикация за болестта помага за навременна диагноза.

Загуба на памет – на всеки се случва да забрави някои подробности от разговор или случка, но болните от алцхаймер не си спомнят неща, които са се случили току що, повтарят едно и също непрекъснато.

Промяна на настроенията и превъзбуденост – обикновено болните са превъзбудени и неспокойни. Непрекъснато обикалят и се движат. Тяхното безпокойство се дължи на опита да разберат неразбираемия за тях свят.

Имат неправилни преценки – започват да взимат глупави и безотговорни, а понякога и неприлични решения, които не са типични за тях. Не могат да преценяват опасностите – например как да се облекат според времето навън.

Изпитват затруднения да боравят с пари – болните от Алцхаймер не различават числа и пари.

Трудно се справят с рутинните задължения – не могат да се справят с неща, които преди са изпълнявали много пъти. Може понякога и да забравят пътя към дома.

Затрудняват се при планиране и вземане на решения – концентрират се по-трудно, изпитват трудности при планирането като например съставяне на списък и изпълняване на готварска рецепта.

Поставят вещи на нетипични места – ако намерите дистанционното или ключовете за колата в хладилника, това е обезпокоителен симптом за вашия близък. Често може да ви се случи и той да ви обвини, че вие сте скрили вещите.

Объркват времето и мястото – болните от Алцхаймер често не могат да се ориентират във времето и мястото. Лесно се губят, бъркат дати и сезони.

Затруднения в общуването – с напредването на коварната болест намаляват езиковите способности и способността за общуване. Болният може да се затруднява с употребата на точната дума или пък я замества с друга погрешна.

Скитане – голям процент от болните имат склонност да изчезват от дома, скитат се безцелно, губят се.

Повтарят реплики и действия.

Извършват безцелни действия като отваряне и затваряне на разни чекмеджета, обикалят постоянно из стаята, повтарят едни и същи въпроси и искания.

Болестта може да предизвика загуба на интерес към обикалящия свят, болните се затварят в себе си. Започват да не разпознават семейството и приятелите си. Губят хигиенните си навици, затрудняват се с обличането, хранителния режим се променя. С напредването на болестта, някои от болните започват да проявяват физическа и словесна агресивност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати