ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Симптоми и лечение на болестта на Бехтерев

Симптоми и лечение на болестта на Бехтерев

Болест на Бехтерев

Болестта на Бехтерев, позната още като анкилозиращ спондилит, представлява хронично възпаление на гръбначния стълб и кръстно-хълбочните стави, което води до продължителни болки в долната част на гърба и скованост. Понякога прешлените могат да срастнат един с друг - анкилоза. Начален симптом на болестта може да бъде и загубата на гъвкавост.

Освен гръбначните прешлени, заболяването поразява и други стави в тялото ви - бедрената, раменната, ставите в крайниците, както и някои органи - очи, сърце и бели дробове. Симптомите се изразяват в болка в очите, фотофобия, замъглено виждане, белодробна фиброза, сърдечна недостатъчност и др.

При много проучвания се доказва връзката на болестта на Бехтерев с някои вирусни и бактериални инфекции. Хора, които са имали чревни инфекции, са по-предразположени към заболяването. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жени, като с напредване на възрастта симптомите стават по-тежки. Болестта на Бехтерев обикновено се диагностицира при юноши между 17 и 35 години.

Някои учени установяват и генетични предразположения, имащи отношение към развитието на заболяването. Промяната на един от гените HLA-B се смята за иницииращ фактор на болестта. Ако член от семейството ви страда от това заболяване, вероятността от появата му при другите е голяма. Може да се приеме, че болестта на Бехтерев се причислява към групата на наследствени заболявания.

Лечението на болестта на Бехтерев е комплексно - включва различни медикаменти, промени в начина на живот и т.н. и протича на няколко етапа.

Млечни продукти и яйца

Физически упражнения - развиват мускулатурата и тонуса на гръбначния стълб. Включете към програмата си разтягане, аеробика, разгъващи и сгъващи таза упражнения.

Подходяща диета, включваща големи дози калций, протеини и калории, ще ви помогне да се преборите с това състояние. Редуцирайте стреса в гръбначния мозък, като планирате периодите за почивка и отдих.

Методите на физиотерапията, включващи ставна защита, съхраняване на енергията на тялото, регулирани физически дейности, някои техники за облекчаване на болката, ще ви помогнат изключително много в битката с болестта на Бехтерев.

Няма специфичен метод за предотвратяване на заболяването, но ако промените начина си на живот и минимално натоварвате долната част на гърба, значително ще намалите напрежението в гръбначния стълб и кръстно-хълбочните стави.

Съществуват и някои медикаменти, които се предписват и препоръчват за лечение на някои от симптомите на болеста на Бехтерев. Това са аспирин, кортизон, диклофенак, целекоксиб, езомепразол-напроксен, напроксен и други. Консултирайте се с личния лекар за приема и дозировката им.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Диана
Диана
08.10.2013 13:36
Да Бехтерев не се лекува, но Хумирата забавя напредването на болестта. Аз имам ревматоиден артрит и от две години се лекувам с Хумира. Явяваш се на комисия която отпуска протоколите за това лечение и там се запознах с хора с тази диагноза и те са доволни. Хумирата е напълно безплатна по здравна каса така, че е необходимо вашият лекуващ лекар да ви подготви документите и да започнете лечението.А относно това, че живеем в България не значи, че нямаме късмет и тук е напълно безплатна. Дано информацията е полезна.
0
0
Boby
Boby
19.09.2013 22:33
Лечението с Хумира безплатно ли е по НЗК, или трябва да си доплащам.
0
0
Snezhanka Krumova
Snezhanka Krumova
22.05.2013 16:35
От една година се лекувам с "Хумира"и честно казано има голям ефект.Не съм имала кризи.Наистина това лечение е ужасно скъпо,но аз имам късмет,че не живея в България и тук е безплатно.
1
0
Lilqna
Lilqna
16.05.2013 11:34
няма нищо вярно в този текст. бехтерев е тежко заболяване и не се лекува, може само да се забява! като медикаментите за това забавяне са много скъпи.
0
2