Лечение на мазоли

Лечение на мазоли

Напукванията и протриванията на краката, както и неприятните мазоли са болезнени спътници на някои обувки. Когато ви се образува мазол, можете да се обърнете за помощ към народната медицина.

Ако ви се е образувал мазол на крака или хубавите нови обувки, които току що си купихте са протрили кожата ви използвайте живовлек. Сложете лист живовлек върху мястото и прикрепете с бинт или лейкопласт. Оставете така през нощта, а ако на сутринта не е минал мазолът сменете превръзката и по възможност изкарайте деня по този начин.

Това е доста ефикасно средство за борба срещу мазолите. Живовлекът има заздравително и противовъзпалително действие. В много лечебни кремове има екстракт от живовлек именно поради неговите качества.

Подобен ефект притежава и календулата. Вместо живовлек можете да сложите от нейните цветчета, като предварително ги натрошите на дребно. Когато отстранявате бинта и растението, внимателно и старателно измийте остатъците от календула, за да не внесете инфекция в болното място.

Лечение на мазоли

Ако искате да се отървете от стари и загрубели мазоли, преди лягане накиснете краката в топла вода и привържете към тях парче не напълно остъргана лимонова кора.

На сутринта махнете превръзката, а на вечерта отново повторете същото. Правете това е продължение на 3-4 дни. После пак накиснете краката в топла вода със сол и много внимателно изрежете мазолите с добре дезинфекцирана ножица. Ако мазолът е омекнал по-рано няма нужда да правите процедурата 4 дни. Може и да не се наложи да използвате ножици, можете с пемза или четка за педикюр. Вече здравата кожа намажете с подхранващ крем.

Ако трябва да се справяте със упорити втърдявания, стари мазоли и напукани пети, направете си вана с лайка и сода за хляб. Нека водата е топла, не гореща. Киснете краката около 20-25 минути.

Можете да усложните процедурата, като направите няколко контрастни вани. Предварително направете отвара от лайка и я охладете, а в друго легенче налейте от топлата отвара. Дръжте краката съответно по пет минути в топлата и студена отвара. Така ще излекувате кожното раздразнение, но и ще намалите болката.

Вземете глава кромид лук и я обелете. Разрежете я наполовина и я залейте с оцет. Оставете я някъде на топло за едно денонощие. След това извадете само лука и налагайте мазола с по един пласт от лука два пъти дневно – сутрин и вечер.

Принципът на действие е като при предишната рецепта. Оцетът, в който е накиснат лука обновява кожата и разтваря мазола. Лучените компреси са ефективни и поради друга причина. Кромидът съдържа вещества, които унищожават болестотворните организми и спират растежа им. Все пак паренето, щипенето и миризмата не са съвсем приятни.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цеца
Цеца
13.08.2014 15:46
Единственото нещо, което ми помогна да се преборя с мазолите е маслото от чаено дърво на Натурал факторс. Беше ме срам да ходя с отворени обувки, но вече си показвам хубавите пръстчета постоянно.
2
0