Ролята на калция при високото кръвно

Ролята на калция при високото кръвно
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.48 лв.
Виж ››

Калцият се съдържа в големи количества в костите, зъбите и кръвта ни. Той подпомага важни физиологични функции като нервната проводимост, секрецията на хормони и поддържанеto на сърдечния ритъм. Калцият има важна роля и в други аспекти на сърдечно-съдовата система, като повишеният му прием обикновено се свързва с понижено кръвно налягане. Когато количеството му, набавящо се чрез диетата ви е малко, тялото компенсира липсата му, като го извлича от костите ви.

Калцият посредничи при свиването и разширяването на кръвоносните ви съдове. Ефектът от приемането на повишено количество калций с цел понижаване на риска от сърдечен удар, все още е тема на дебат за много доктори. Някои от тях смятат, че калцият се натрупва в кръвоносните съдове и увеличава риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания. Другата част от лекарите смята, че калцият намалява риска от сърдечните заболявания, като намалява абсорбцията и увеличава отделянето на мазнините от организма. Засега по-голямата част от доказателствата сочат, че няма връзка между приема на калций и повишения риск от заболявания. Липсват и достатъчни доказателства за връзката му с високото кръвно налягане (хипертония).

Хипертонията се появява при свиване на кръвоносните съдове, което увеличава напрежението на кръвта върху стените им. Връзката между приема на калций и високото кръвно налягане остава частично неизяснена. Все пак се смята, че хората, приемащи калций, могат да намалят систоличното си налягане с 2 до 4mmHg. Калцият оказва влияние само при нарушено кръвно налягане. Ако то е в оптималните си нива, калцият няма да му повлияе. Съществуват някои изкуствено създадени медикаменти, повлияващи функциите на калция върху кръвното налягане. Наричат се калциеви антагонисти. Те блокират навлизането на калциевите йони в мускулните клетки на артериите и клетките на сърдечния мускул, което води до отпускането им, съответно до понижаване на кръвното налягане. Калциевите антагонисти имат и антиаритмичен ефект.

Най-добрият начин за набавяне на калций е в естествената му форма - чрез храната. Храни, съдържащи калций са тофу, нискомаслени млечни продукти, зеле и др. Ако искате да си го набавите чрез добавки, най-добре преди тoва се образовайте малко по отношение на различните му форми, предлагащи се на пазара. За правилното му усвояване е добре да го комбинирате с храни, съдържащи витамин D. Дневната препоръчителна доза за възрастен човек е 1000мг, но трябва да приемате най-много по 500мг на един прием, защото тялото не може да усвои цялото количество калций наведнъж.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати