Какви са последиците от високо кръвно налягане

Какви са последиците от високо кръвно налягане

Високото кръвно или хипертонията често се сравнява с мълчалив и коварен убиец, защото въздействието върху здравето най-често се проявява в последните фази на болестта. Нелекуваната хипертония е една от главните причини за инфаркти и инсулти. Тя действа отрицателно върху редица органи на тялото.

Причиняват се нарушения от страна на артериите – високото налягане на артериите значително увеличава задебеляването им. Натрупват се повече мастни елементи. Това е съдовата атеросклероза, а нейното развитие води до стесняването на просвета на артериите и до стенокардия. Стесняването на артериите на краката предизвиква симптоми като скованост и болки.

Тромбозата е доста често срещано явление, причинено от измяната на артериите, следствие на хипертонията. Тромб в коронарната артерия може да доведе до инфаркт.

Хипертонията води до развитието на аневризми. Аневризма е изпъкването на артериалната стена. Това може да предизвика опасни последици като вътрешен кръвоизлив, мозъчен кръвоизлив и инсулт.

Високото кръвно налягане може да увреди и малките артерии, което може да доведе до неприятни последици като увреждане на бъбреците и пълна или частична загуба на зрението.

Нарушения на сърцето – то е основният орган мишена на дългогодишната хипертония. Тя кара сърцето да работи с много усилен режим, който води до увеличението на размерите на сърдечния мускул. С течение на времето увеличеното сърце става слабо и престава да осигурява нужния кислород за организма.

Смущения на мозъка – при хипертония артериите, които снабдяват мозъка с кислород могат да бъдат стеснени, заради натрупаните в тях вещества подобни на мазнините. Това увеличава риска от инсулти. Запушването на мозъчните артерии може да е краткотрайно и води до прекъсване на кръвоснабдяването на участък от мозъка. Явлението, което се получава е микроинсулт. Повтарящи се микроинсулти, могат да предизвикат деменция.

Смущения на бъбреците – повишеното кръвно принуждава бъбреците да работят по-усилено. Намаляват се филтриращите им способности и се предизвикват тежки състояния – уремия и бъбречна недостатъчност.

Зрителни нарушения – след години на неконтролиране на хипертонията започват процеси на дегенерация на ретината на окото.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати