Kак да се предпазим от наркотиците

Kак да се предпазим от наркотиците
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор - бял-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор - бял
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Наркотиците провалят човешки животи. Разрушават кариерата ви, взаимоотношенията, финансите и здравето ви. Употребявайки наркотици, вие поставяте в опасност всичко значимо в живота си, мечтите и моралните си принципи. Пристрастяването към наркотиците може да се случи на всеки в различни етапи от живота му. То е прогресираща болест на тялото и ума ви.

Най-добрата превантивна мярка срещу пристрастяването към наркотици на първо място е избягването на употребата им. Ето няколко начина, които ще ви помогнат да ги избегнете.

Наркоманията обикновено започва след употребата на забранени вещества като средство за забавление или при злоупотреба с тях след изписването им като лекарствено средство. Цикълът на пристрастяването е ясно определен. Времето преди да се пристрастите може да варира при различните хора, но физическият и психологичният процес при това състояние се развиват по един и същ начин за всеки. Химията в мозъка ви се променя. Тялото и психиката ви започват да се нуждаят от наличието на наркотика, за да избегнете симптомите на абстиненция. Неусетно се превръщате в наркоман. С професионална помощ, поведението при абстиненция може да бъде овладяно.

Ако усетите, че имате проблем с наркотиците, потърсете помощ възможно най-бързо. Злоупотребата и пристрастяването са две различни неща. Ако приемете голямо количество наркотик и след това можете внезапно да спрете употребата му, без това да има продължителни негативни симптоми, означава, че сте злоупотребили. Ако обаче след употребата му почувствате абстиненция - това е сигурен знак, че вече сте пристрастени. Няма точна ограничителна граница между двете. Ако често злоупотребявате с наркотиците, бъдете сигурни, че пристрастеността ви е вързана в кърпа.

Kак да се предпазим от наркотиците

Избягвайте изкушенията и парньорския натиск. Може би сте чували израза 'Ти си толкова добър, колкото е и компанията ти'. В действителност това е така. Ако обаче имате приятели или членове на семейството ви, които оказват натиск върху вас и ви подтикват към употребата на наркотични вещества, избягвайте тези хора. Намерете си нова компания, хора, живеещи здравословно, мотивирани в работата, справящи се добре в училище и т.н. Имайте ясни цели пред себе си, защото след пристрастяване, единствените ви цели и мисли ще са насочени към набавнето на още наркотик.

Намерете нужната подкрепа. Доказано е, че хора, подложени на емоционален стрес, опитват да се справят с него чрез употребата на наркотици и алкохол. Ако имате спомени в миналото, които заемат мислите и контролират чувствата ви, споделете ги с някои или намерете здравословен начин, с който ще ги преодолеете. Ако страдате от депресия, тревожност, параноя или множество други психични проблеми, консултирайте се с лекар или потърсете помощ от организации и клубове, насочени към решаването на проблеми на хора, имащи същата съдба като вас. Не забравяйте, че наркотиците в комбинация с психичните разстройства, могат само да влошат проблема с психичното ви здраве.

Потърсете съвет от специалист по пристрастяванията. Говорете с вашите деца още в най-ранна възраст за последствията от употребата на наркотици.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати