ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Болести на щитовидната жлеза

Болести на щитовидната жлеза

Жана Г.Жана Г.
Новак
554230
Хирурзи
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Щитовидната жлеза по форма прилича на пеперуда и е разположена в предната част на шията, в областта на щитовидния хрущял.

Тази жлеза играе ролята на първа цигулка в ендокринния оркестър, чийто диригент, образно казано, е хипофизата. Ендокринната жлеза изработва хормони тироксин и трийодтиронин, които участват в образуването на енергията, необходима за работата на всички органи и системи на човешкото тяло.

Едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е хипотиреоидизъм, който възниква от недостига на йод в организма. Липсата на достатъчно йод намалява функцията на щитовидната жлеза, която започва да изработва недостатъчно количество хормони.

Липсата на достатъчно хормони води до апатия, слабост, проблеми с паметта. За да получи от кръвта малкото йод, който се намира в нея, щитовидната жлеза започва да се увеличава и човек получава гуша. Здравата жлеза тежи около тридесет грама, гушата може да достигне до няколко килограма.

При увеличена щитовидна жлеза клетките се делят неравномерно и се образуват буци, обградени от капсули. Тези буци не изработват хормони, което води до там, че до края на живота си болният трябва да взима изкуствени хормони.

За да се предпазите от хипотероидизъм, трябва да консумирате йодирана сол. На йод са богати райски ябълки, чушки и морски дарове. За съжаление на вегетарианците йодът не се усвоява, ако липсват белтъчини, които се намират в месото.

Главоболие

Базедовата болест заема второ място по разпространение сред болестите на щитовидната жлеза. Тя е характерна с изпулване на очите, учестено сърцебиене, раздразнителност, обилно изпотяване, треперене на ръцете, увеличена щитовидна жлеза.

Болният губи до десет килограма месечно, въпреки че се храни добре. Това се получава, защото щитовидната жлеза изработва прекалено много хормони.

Това може да се спре само със специални лекарства, които блокират изработката на излишните хормони. Продуктите, които съдържат йод, трябва да бъдат намалени до минимум.

Базедовата болест се предава по наследство, най-често по женска линия. Слънчевите лъчи не се отразяват добре на хора с това заболяване.

Освен всичко други щитовидната жлеза може да се възпали, както и всеки друг орган. Това може да се случи след прекарано вирусно заболяване, например след грип.

Възпалението на щитовидната жлеза протича с висока температура, силно главоболие и невъзможност за нормално гълтане.

Шията се увеличава. Това се нарича тиреоидит. Често това заболяване е предизвикано от прекарване на грипа на крак. Организмът се изтощава и от вирусната инфекция страдат и органи, които по принцип не са чувствителни към нея, в случая щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Валя
Валя
26.02.2015 03:24
кажете къде в българия се прилага този метод
1
0
loramin
loramin
10.05.2013 20:34
Здравейте искам да споделя един вариант за лечение на възлите на щитовидната жлеза за който четох преди няколко седмици.Преди са били възможни само два метода на лечение – клинично наблюдение и операция. Хирургичното лечение се препоръчва само когато възела е болезнен и създава значително неудобство. Напоследък, нов, неинвазивен метод на лечение набира скорост - така наречената ехотерапия. Това е метод, използващ фокусиран ултразвук с висока интензивност и представляващ алтернативен вариант на хирургичното лечение на проблема. Доколкото знам предимствата му са следните:
- не е нужна обща упойка, а невролептична;
- процедурата е амбулаторна ( не е нужно да лежите в болница), възстановяването е в рамките на няколко часа – пациента се приема сутринта и се изписва следобед;
- лечението е безопасно, ефективно и също така, за разлика от операцията, не остава белег;
Ако се интересувате по задълбочено, може да проверите страницата във фейсбук, от която и аз разбрах за метода:
11
1
EMСИ
EMСИ
19.09.2014 17:04
хей кажете ми моля къде мога да прочета тази страница , пишете ми на
7
0