Кожни болести по половите органи

Кожни болести по половите органи

Сред кожните болести по половите органи, които най-често тормозят представителките на нежния пол, е кандидозата. Формално тази болест е в категорията на венерическите, но тя се изразява и в доста неприятни усещания и поразяване на кожата.

Кандидозата възниква от гъбичките от рода Candida, чиито спори се предават по въздушно-капков път, а също така през предмети от домакинството. Гъбичките проникват през белия дроб, храносмилателната система или кожата, развиват се в стомаха, червата и на други места, но най-често се развива във вагината.

Гъбичките от рода Candida са част от микрофлората на вагината. Когато нивото на гъбичките е в норма, няма проблем. Но когато започне усиленото им размножаване, възниква кандидозата. При заразяване кандидозата поразява и мъже.

Освен със секрет, който прилича на пресечено мляко, кандидозата се характеризира със силен сърбеж и дори болка във външните полови органи и болка при уриниране. Възможни са напукванията на кожата на половите органи.

Кожни болести по половите органи

За развитието на кандидозата са необходими няколко условия и едно от тях е намаленият имунитет, както и недостатъчно киселата среда, каквато се явява понякога вагината.

Причина за кандидозата могат да бъдат хронични заболявания, нарушения в обмяната на веществата, продължително пиене на антибиотици, неправилно хранене – има се предвид хранене, при което се набляга на въглехидратите. Носенето на тесни синтетични бикини също създава благоприятна среда за развитие на кандидозата.

Освен с лекарства, кандидозата се лекува и с премахване на предпоставките за възникването й. Взимат се мерки за нормализиране на обмяната на веществата, укрепване на имунната система, прием на витамини, смяна на бельото с памучно, промяна на хранителния режим.

При парене по кожата на половите органи или при сърбеж, трябва задължително да се посети специалист. Парене и сърбеж може да предизвикат продължителният прием на антимикробни препарати с широк спектър на действие, недостатъчно добрата хигиена, тясното бельо, диабетът, кожни болести като псориазис и невродермит, инфекции на пикочните пътища или херпес на половите органи.

Понякога това може да възникне и заради психични проблеми – и по-точно страх от венерически болести. Затова задължително трябва да се посети доктор, който да уточни какъв е всъщност проблемът и да предпише лекарства, които ще помогнат на пациента.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 5
3 4
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати